Dit is simpelweg één van mijn favoriete lunch gerechten als ik een raw vegan dieet volg. Het gerecht is overheerlijk, mega gezond, veganistisch en bereid met levende, onverhitte ingrediënten. En het allerbelangrijkste is: Het is net een ‘normale’ lunch! Vooral als je nog niet zo lang bezig bent met een raw food dieet, is het gewoon erg fijn om je oude, vertrouwde, boterham-achtige maaltijd te kunnen nuttigen.

De fijne groenten in dit gerecht geven een ideale combinatie van fris-knapperige alfalfa met de zachtezoete snoeptomaatjes en de pittige paprika. Dit op een smaakvolle meerzaden cracker en een flinke laag veganistische dille-roomkaas, afgemaakt met romige, rauwe mayonaise boven op de groenten. Als je de basis-ingrediënten in de koelkast hebt, zet je dit gerecht in een paar minuten op tafel.

 

Crackers:

Voor deze supersimpele crackers doe je 1 kop sesamzaadjes, 1 kop chia zaadjes en 1 kop gebroken lijnzaad in een kom. Deze zet je flink onder water, zodat ze lekker veel vocht kunnen opzuigen de komende 24 uur. Als de massa erg droog wordt, kun je er nog wat extra water bij doen. Bij dit ‘deeg’ doe je een theelepel himalaya zout, naar smaak versgemalen peper en eventueel wat andere kruiden zoals rozemarijn of basilicum. Ik vind het altijd wel leuk om te kijken wat ik in de koelkast heb staan. Zongedroogde tomaten op olie, zelfgemaakte tapenade of pesto, wat fijngehakte olijven… gebruik je fantasie en proef eens voordat je de crackers de droogoven in doet. Ik persoonlijk had nog wat zwarte olijven tapenade en daarvan heb ik er twee eetlepels bijgedaan. Uiteindelijk hou je een massa over die slijmerig-vast is en die je makkelijk over 2 à 3 teflonvellen (van de dehydrator) kan uitspreiden. Ik hou van knapperige crackers en smeer dus uit in ongeveer een halve centimeter dikte. Ik droog twee keer 5 uur op 42 graden. Na 5 uur draai ik de crackers in zijn geheel om, doe het teflonvel er onder vandaan, snijd ze in stukken en doe ze weer terug. Heb je geen dehydrator, zet je crackers dan in de oven op de laagste stand met een pollepel tussen de deur. Ik bewaar mijn crackers in plastic doosjes in de koelkast en ze zijn maanden houdbaar, mits goed droog!

 

Dille-Roomkaas:

Zet 250 gram ongeroosterde cashewnoten onder water gedurende drie dagen. Verschoon het water elke ochtend en avond. Na drie dagen doe je er 50 ml. zonnebloemolie bij, een snuf zout en versgemalen peper naar smaak. Dit doe je in de foodprocessor of mix je met de staafmixer tot er een homogene, roomkaas-achtige substantie ontstaat. Dan kun je de citroensap er langzaam doorheen doen. Begin met een eetlepel en proef hoe zurig je je kaas lekker vindt. Ik heb er twee eetlepels doorheen gedaan. Dan lekker wat dille, zodat je roomkaas de frisse, specifieke dille smaak krijgt. Wil je er een gekke boel van maken en heb je geen afspraken, gooi er dan nog wat versgeperste knoflook doorheen.

Rauwe Mayonaise:

Dit recept heb ik uitgebreid uitgelegd in deze blog.

 

Bereiding sandwich:

Boven op de cracker smeer je een flinke laaf dille roomkaas. geloof me, die extra calorieën kun je goed gebruiken en ook al eet ik enorme bergen calorieën, ik val als een razende af. Op de roomkaas doe je de alfalfa en de doormidden gesneden snoeptomaatjes en een reepje paprika. Op elk snoeptomaatje drapeer je een bergje mayonaise en je maakt het af met zout, peper en (niet te vergeten) ongeroosterde pijnboompitjes of in stukjes gehakte walnoot. Ik heb hier gekozen voor walnoot.

Ik zorg meestal dat ik de basisingrediënten gewoon in de koelkast heb staan, zodat ik niet mis pak, als mijn buik begint te knorren. Een succesvol raw food dieet is zorgen dat je voorbereid bent op de lekkere trek en echt borrelende buiken. Het is mijn ervaring dat wat vastere voeding, zoals dit gerecht de typische startershonger en verlangen naar gekookt, stevig voedsel wel stilt. Ik maak van alles altijd enorme ladingen en vries dat in.

Liefs en eet smakelijk!!

Tanja


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.