Schijt aan raw food… een half jaar lang

 

Van eind september 2014 tot eind maart 2015 heb ik alles gegeten wat God (jn ieder geval voor mij) verboden heeft. Ik kan tegen veel voedingsmiddelen niet (zoals suiker en granen) en zodoende volg ik doorgaans een vrij strikt suikervrij, broodvrij, alcoholvrij, koffievrij en hoofdzakelijk een plantaardig dieet.

Vorige zomer heb ik veel gejuiced (groente en fruit juices, vers geperst) en heb ik zelfs drie juice fasts gedaan. Deze sapvast kuren staan bekend om hun zeer genezende en heilzame werking op het lichaam. In juli heb ik een juice fast van drie dagen gedaan, in augustus heb ik een fast gedaan van zeven dagen en in september heb ik maar liefst twee weken enkel geleefd op vers geperste groente en fruit sappen. Daarna kon ik plotseling alles weer eten zonder dat ik ook maar ergens, lichamelijk of geestelijk, last van had. Ik was extatisch en heb maandenlang alles in mijn mond gepropt wat ik de voorgaande jaren niet mocht.

De afgelopen maanden kreeg ik toch weer erge last, maar het lukte me maar niet om terug te gaan naar mijn voornamelijk rauwe, plantaardige dieet. Ik genoot zo intens van de croissantjes met roomboter, verse frambozenjam en een kop heerlijke cappuccino. En van patatjes met echte mayonaise, zelfgemaakte tonijnsalade op Frans stokbrood en pizza. Pizza, pizza! Met roseetje erbij uiteraard. Gevolg: zo veel lichamelijke klachten dat functioneren steeds lastiger werd en ik niet kon slapen van de pijn. Elke maandag startte ik goedgemutst en met verse tegenzin worteltjes snijdend voor mijn ochtend juice, om enkele uren later toch weer te zwichten voor een knisperend boterhammetje met boter en oude kaas. “Ships…. weer niet gelukt”, dacht ik dan en maakte maar weer een kopje cappuccino om mijn schuldgevoel weg te spoelen.

Wat er dan tweeëneenhalve week geleden voor zorgde dat ik WEL doorzette, weet ik niet echt. De pijn in mijn lijf? Of was het wellicht het vooruitzicht van een zonnige lente en zomer doorbrengen gehuld in wijde jurken en broeken, omdat ik mijn hele garderobe niet meer pas? Ik ben namelijk een kilo of tien aangekomen het afgelopen half jaar. Best knap, ware het niet dat mijn bourgondische, limburgse en Duitse genen het kinderlijk eenvoudig maken voor mij om binnen korte tijd veel aan te komen.

Van normaal eten overgaan naar een raw food dieet

Dat bourgondische maakt het dus voor mij ook erg lastig om al het weelderige eten (en dito lijf) gedag te zeggen. De enige mogelijkheid voor mij om terug te gaan naar mijn raw food dieet is om dit geleidelijk aan te doen, besloot ik. Ik maakte voor mijzelf een globaal schema:

Week 1: Ik stop alleen met suiker en brood. Om dit vol te houden, maak ik een kilo rauwe chocolade waar ik onbeperkt van mag eten. Ook bereid ik een rijstgerecht met vruchten, noten, pitten en zaden dat heerlijk vult en verrukkelijk smaakt met bijvoorbeeld groene pesto en af en toe een stukje witvis. Ik heb nog rauwe veganistische mayonaise in mijn vriezer die ik ontdooi voor erbij. Koffie bouw ik langzaam af met oploskoffie en oplos granen koffie van Zonatura. Deze week een schep koffie en een schep granenkoffie per kopje.

Week 2: Ik maak nog een kilo chocolade, nog een voorraad rijst en bouw de koffie af tot twee schepjes granenkoffie en een mespuntje oploskoffie, Voor de bite! Ik ga daarnaast weer juicen en salades eten.

Week 3: Het is helaas over met de zoete chocolade (die ik maak met palmsuiker en heel veel gedroogde vruchten). Chocolade mag ik nu gaan afbouwen. Ik maak nog wat veel minder zoete chocola met noten en….. de Raw Vegan Blue Berry Cheese Cake. Deze is zo verschrikkelijk lekker dat ik er gerust mijn verdere leven lang op kan teren. De rauwe, witte cashewnoten die ik anderhalve week geleden uitgebreid heb geweekt en daarna rustig heb laten fermenteren, kan ik deze week verwerken tot ‘cheese’. Samen met de andere ingrediënten maak ik een verrukkelijke cheese cake. Mijn gezin is er ook dol op, maar vanochtend was er gelukkig nog genoeg voor een heerlijk hapje bij mijn granenkoffie. De ochtend ben ik gestart met verse wortel-sinaasappel-citroen juice met een beetje gember. Mijn reguliere ontbijt. Straks volgt een heerlijke salade. Hoe mijn overgang van een normaal eetpatroon naar een raw vegan dieet gaat, lees je verder op mijn blog. Ik zal ook regelmatig overheerlijke recepten proberen te delen. Omdat ik altijd enkel op gevoel eten bereid, is dat lastig, maar ik doe mijn best! Hier het recept van de:

 

Raw Vegan Blue Berry Cheese Cake

 Ingredienten cheese:

 • 3 kopjes ongebrande cashewnoten;
 • 3 eetlepels citroensap
 • 3 eetlepels palmsuiker
 • 50 ml. onverhitte zonnebloemolie
 • 1 theelepel vanille essence of vanille poeder (rauw)
 • een mespuntje himalayazout
 • een mespuntje kaneel
 • 80 gram au bain marie gesmolten kokosboter

Ingredienten bodem:

 • 1 kop dadels (niet geweekt)
 • 1 kop rozijnen (wel weken)
 • 1 kop gemengde ongebrande noten
 • 2 eetlepels palmsuiker
 • 60 gram au bain marie gesmolten kokosboter

 Ingredienten topping

 • half zakje bevroren bosbessen voor het mengsel (even ontdooien in warm water)
 • half zakje bevroren bosbessen voor boven op de topping
 • drupje citroensap
 • 2 eetlepels palmsuiker
 • 60 gram au bain marie gesmolten kokosboter

Bereiden: De cashewnoten voor de cheese week je drie dagen lang in vers water op het aanrecht. Elke ochtend en avond ververs je het water en was je de nootjes even goed. Na drie dagen spoel je ze goed af en doe je ze in een afgesloten bakje nog gedurende twee dagen in de koelkast. In het bakje doe je tevens de overige ingrediënten, maar zonder de kokosboter. Na deze vijf dagen voorbereiden hebben de cashewnoten de specifieke smaak die je nodig hebt voor dit recept. Je kunt dit mengsel dan heel goed fijn maken met de staafmixer of in de blender. Het is heel belangrijk dat je nog even proeft of de cheese de friszoete smaak heeft die je misschien kent van zoete roomkaas van koeienmelk. Als jouw cheese nog niet zuur genoeg is, doe je er nog wat citroensap bij. Je kunt er eventueel ook nog wat palmbloesem of kokosbloesemsuiker in doen als he niet zoet genoeg is. Varieer ook naar hartenlust met kaneel en zout. Alles om het geheel goed naar jouw smaak op smaak te brengen!

De rozijnen en noten voor de bodem kun je gedurende een halve dag weken in water. Alle ingrediënten inclusief de dadels (behalve de kokosboter) kun je dan verwerken met de staafmixer of blender, zodat het een zachte, homogene massa wordt.

De bosbessen met citroen, suiker en kaneel maak je ook ruwweg wat fijner in de blender of met de staafmixer.

Je hebt nu drie bakjes met massa voor de drie lagen van de taart.

Zet een pannetje water op het vuur met daarop een kommetje wat net het water in het pannetje raakt. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Doe 200 gram kokosboter in het kommetje en laat smelten. Verdeel de gesmolten kokosboter over de drie bakjes, maar doe iets meer in het cheese mengsel. Heel goed roeren en de drie lagen een voor een rustig op de bodem van een huishoudbak bekleed met ovenpapier (of kleine springvorm) uitsmeren. Als je alle lagen goed hebt uitgesmeerd, laat je de cheese cake nog even een paar uur opstijven in de koelkast. Als je de cake er weer uit haalt, kun je de finishing touch aanbrengen: de hele zwarte besjes boven op de topping. In dit geval…. de bes op de taart!

Eet smakelijk!

Liefs, Tanja


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.