Gisteren heb ik datgene voorbereid wat voor mij in mijn dieet onontbeerlijk is. Namelijk Mayonaise! Ik ben DOL op Mayonaise en ik maak mijn salades en sauzen dan ook altijd klaar met mayo in de basis. Lang heb ik geëxperimenteerd met diverse ingrediënten om de lekkerste mayonaise te maken die ook nog eens rauw en veganistisch is. En ik heb inmiddels vele jaren ervaring in het fine tunen van het allerlekkerste recept en deze wil ik vandaag met jullie delen. Het is even een klus en daarom maak ik altijd veel en vries ik de helft in! Maar als je deze mayo eenmaal hebt, kun je naar hartenlust variëren met diverse in ingrediënten.
Ingrediënten voor twee potten vol Raw Vegan Mayonaise:
- 700 ml koudgeslingerde biologische zonnebloemolie (reformwinkel)
- 500 gram ongeroosterde cashewnoten (markt)
- 100 ml + 1 eetlepel biologische appelazijn
- 3 volle eetlepels Franse mosterd
- 3 afgestreken theelepeltjes himalaya zout (naar smaak, mag ook 2 of 4 zijn, even proeven!)
- Snufje vers gemalen peper
- 2 theelepels Rauwe palmsuiker (reformwinkel)
Bereiding Raw Vegan Mayonaise:
Week de cashewnoten ongeveer een dag in koud water. Spoel tussentijds 1 keer af en vernieuw het water. Laat dan het water weg lopen en voeg een derde van de zonnebloemolie toe. Je kunt deze nu met de staafmixer pureren en onder het pureren steeds wat olie erbij voegen. Doe dit ook rustig aan met de azijn en de mosterd. Dan doe je de suiker erbij en naar smaak de zout. Misschien vind jij 2 eetlepels zout genoeg, misschien houdt je wel van 4 of meer! Blijf mixen tot er een gladde, homogene massa ontstaat. Dat is het! Kind kan de was doen!
Variëren
- Ik vind het heerlijk om van deze basis mayonaise diverse andere sauzen te maken. Zo kun je je salades en je dipsauzen ook steeds een ander tintje geven en raakt je Bourgondisch Ego (als je er ten minste net als ik zo eentje hebt!) ook niet verveeld ;-). Als je varieert, proef zelf wat jij lekker vindt. Mocht je zelf wat geweldig lekkers ontdekken; deel gerust hieronder in het reactieveld!
- Verse in stukjes gehakte bieslook geven je basis saus een frisse smaak en is goed te combineren met alfalfa en tomaat op een rauwe cracker.
- Kerry, kurkuma en een likje kokosroom geven de basis saus een oosters tintje en doen denken aan de kurry schotels. Combineer met tomaat, courgette en rode paprika en warm het even een klein beetje op in de pan. Raw Vegan Kurry!
- Met gepureerde tomaat, verse basilicum en wat extra peper, kun je een zalige dip maken voor bijvoorbeeld snoeptomaatjes.
- Tijm en honing geeft een heel specifieke, maar fantastische smaak. Als je in stukjes gesneden plakjes courgette, gemarineerd in tijm en honing roostert in de dehydrator en dan dit als dip serveert, weet je echt niet wat je meemaakt!
- De oude vertrouwde whiskey saus maak ik na met gepureerde tomaat en een beetje rum essence. Hmmmmmm bij worteltjes en komkommer! Je visite zal op het feestje niet weten dat het rauw is!
- En dan ten slotte mijn favoriet. Dille en knoflook bij de mayonaise. Eerlijk gezegd maak ik hier altijd een hele volle pot van. Ik ben dille-verslaafd!! Zo lekker!
Ik hoop dat je ervan geniet. Is er iets niet duidelijk, wil je je mayonaise-variatie recept met me delen of iets anders? Leuk om je berichtje hieronder te lezen!
Liefs, Tanja
Deel deze post met je vrienden:
Hallo lieverd,
Ben ik druk in de weer met zoeken naar een goed recept mayonaise van ceshewnoten. Kom ik gewoon op jouw site. 🙂 ik ga het proberen. Ik hoop niet dat het gaat als de eerste keer cake bakken of eieren koken iets met niet gaar en afgieten. 😉 xxx thanks voor de uitleg met recept.