Zodra ik opsta weet ik dat het mis is. Ik had de ontgiftingsverschijnselen nog lang niet verwacht. Eerlijk gezegd had ik een beetje gehoopt dat ik deze keer nergens last van zou hebben. Ik ben anderhalve maand geleden immers al gestopt met koffie, brood en suiker en dat was bepaald geen kattenpis. Maar deze ochtend voel ik me alsof er een vrachtwagen over me heen is gereden. Spierpijn, griepachtige verschijnselen.

Voordat ik begon met deze challenge heb ik me schrap gezet om mijn Bourgondisch Ego die zo dol is op lekker eten en nogal kan schranzen, op te vangen. Ik had kommer en kwel verwacht en heftige ontwenningsverschijnselen, omdat mijn Ego verstokt zou zijn van allerlei lekkernijen. Maar mijn Ego is perfectly happy met alle heerlijkheden die ik maak en taalt niet naar rijstmihoen curry’s, patatjes met mayo, champion groentenburgers, zelfgemaakte tonijnsalade of in roomboter gebakken aardappelen.

 

Herxheimer-reactie en ontgiftingsverschijnselen

Niets van dat alles, maar wel een heftige detox-reactie. En daar zat ik eerlijk gezegd nog wel minder op te wachten. Toen ik in de zomer van 2014 twee weken alleen maar geleefd heb op vers sap van groenten en fruit, ben ik na anderhalve week in een Herxheimer belandt. Het Herxheimer effect is een heftige ontgiftingsreactie van je lichaam en ontstaat als er door een detox meer afvalstoffen in je bloedbaan terecht komen als dat je lichaam kan wegvoeren. Ik hing vorig jaar zomer rond middernacht aan de telefoon met de eerste hulp en als je zou weten wat een hartgrondige hekel ik heb aan de reguliere medische industrie, kun je je voorstellen hoe slecht ik er aan toe was. Daarna begreep ik door te googlen dat ik last had van een extreme Herxheimer reactie. Mijn bloeddruk was omlaag geschoten, ik was zo duizelig, misselijk en zwak dat ik niet meer kon lopen. Ik voelde me zo ziek dat ik werkelijk dacht dat mijn laatste uur had geslagen. En ik ben geen pieper. Ik heb er vier kinderen zonder pijnstilling uitgeperst en heb zoals dat heet een hoge piepgrens. Voordat het zo heftig wordt als ik het had, heb je vaak al last gehad van de wat mildere detox verschijnselen zoals:

 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Griep-achtige symptomen
 • Een beslagen tong
 • Acné of huiduitslag
 • Niet lekker ruikende adem en/ of lichaam
 • Het naar buiten komen van oude, niet verwerkte emoties, zoals woede en verdriet
 • Stemmingswisselingen, humeurigheid en prikkelbaarheid

Indien je deze mildere of heftigere ontgiftingsverschijnselen hebt, zijn er een aantal zaken die je kunt doen om het proces bij te staan, zoals veel water en/ of kruidenthee drinken, rustig aan doen en wat extra slapen, detox Yoga (in de Yoga blog van vandaag schrijf ik zeer uitgebreid over ontgiften) en eventueel een witte koffie klysma/ hoge darmspoeling. Een koffie klysma kun je eventueel thuis doen (ze zijn goedkoop te bestellen via diverse webshops) en voor een hoge darmspoeling (die zeker is aan te raden) moet je naar een expert. Als je googled op Hoge darmspoeling dan is er wellicht wel een praktijk die dit doet bij jou in de buurt.

 

Cacao, je detox vriend

Sinds gisteren heb ik alleen maar zin in cacao nibs en omdat ik geloof dat onze lichamen goed zelf kunnen aangeven wat ze nodig hebben, ben ik eens gaan lezen over dit donkerbruine goedje.

Cacao nibs

Cacao nibs zijn geschilde en verkruimelde stukjes ongeroosterde cacao boon. Zoals je weet wordt chocolade van de cacao boon gemaakt en in de rauwe keuken wordt regelmatig gewerkt met deze grondstof. Zowel met cacao poeder als met cacao nibs. Cacao nibs hebben een zeer rijk aroma en een intense chocola smaak en hebben een indrukwekkende lijst voedingsstoffen, zoals vitaminen (vooral vitamine C), mineralen (zoals ijzer, magnesium, chroom, zink en koper), antioxidanten, vezels en essentiële vetzuren. Rauwe cacao is niet alleen een goed hulpmiddel voor het ontgiften van je lichaam, maar het wordt ook al generaties lang gebruikt in zowel de traditionele Chinese als Ayurvedische geneeskunst. Rauwe cacao heeft een geweldige lijst van toegevoegde gezondheidsvoordelen zoals:

 • Gewichtsverlies
 • Verlaagde bloeddruk
 • Beter humeur en concentratie
 • Verhoogd energie niveau
 • Verhoogd libido

Cacao nibs en detox

De indrukwekkende lijst voedingsstoffen die ik in de vorige alinea beschrijf, zijn verantwoordelijk voor  het geweldige vermogen van de cacao nibs om het lichaam te zuiveren en te ontgiften:

Vezels
The type of fibre found in raw cacao nibs helps to thoroughly cleanse our intestines and regulate our bowel movements for the efficient elimination of harmful toxins and pollutants.

Antioxidanten
Raw cacao contains more antioxidants even than red wine, green tea and blueberries. These antioxidants actively improve the functioning of the endothelial cells that line our body’s circulatory system, which plays a crucial role in the cleansing and detoxification of our body.

Magnesium
Cacao nibs bevatten een enorme hoeveelheid van maar liefst 272 mg magnesium per 100 gram. Ziekte kan alleen ontstaan in ons lichaam als het verzuurd is en  magnesium gaat het verzuringsproces (acidose) in ons lichaam tegen en neutraliseert tevens de gifstoffen in ons lichaam.

IJzer
IJzer maakt deel uit van het zuurstofdragende eiwit Haemoglobine, dat ons bloed gezond helpt te houden. Gezond bloed verzekerd ons ervan dat het afval uit ons spijsverteringsstelsel verwijderd wordt weg van onze lichaamsweefsels.

Mangaan
Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel en het is verder betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten. De mangaan in cacao helpt het ijzer bij de zuurstofvoorziening van het bloed en de aanmaak van haemoglobine.

Chroom
Cacao nibs zijn zeer rijk in chroom, een spoorelement dat onze lever helpt te ontgiften van alcohol, dat ontstaat als de suiker en koolhydraten fermenteren. Chroom heeft een enorme positieve invloed op de zuivering van ons bloed.

Zink
Zink is noodzakelijk voor het optimaal functioneren van onze lever en huid, twee van onze uitscheidingsorganen die uitermate belangrijk zijn bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit ons lichaam.

Met yacon gezoete cacao nibs Recept

Yacon is en ondergrondse knol uit Peru die ook wel ‘appel der aarde’ wordt genoemd en die onder meer bewerkt wordt tot suikersiroop en medicatie. De knol is in Peru erg geliefd, omdat hij weinig calorieën en suikers bevat en in Bolivia wordt hij meer gebruikt om er medicatie voor nierpatiënten en diabetici van te maken. De knol wordt tevens al duizenden jaren gegeten en verwerkt in vele regionale recepten. Hij is geliefd om de zeer specifieke zoete smaak welke een mengeling is van suiker en karamel met een zachte, bloemige ondertoon.

Yaconsiroop heeft ongeveer eenderde van de zoetsterkte van suiker en is daarnaast erg duur en daarom minder bekend en in trek als zoetstof hier in het westen. Dit is jammer, want Yacon is veel gezonder dan bijvoorbeeld agave siroop, heeft een veel lagere Glycemische Index (GI = de snelheid waarmee het word opgenomen in het bloed) en heeft tevens als prebiotica een andere, betere manier van verteren dan andere suikers.

Bij het zoeten van mijn gerechten gebruik ik eigenlijk alleen maar rauwe palmsuiker, welke ook een heel lage GI heeft. Maar voor het zoeten van mijn cacao nibs, besloot ik te inversteren in yacon siroop, zodat ik de cacao nibs hierin heerlijk zou kunnen marineren. Hierdoor krijgen de nibs die een behoorlijk pittig bittere nasmaak hebben, een vriendelijk, zoete smaak.

Voor mijn tussendoortje ‘de gezoeten cacao nibs’ heb ik 250 gram  nibs gebruikt en deze vermengt met 5 eetlepels yacon siroop en twee theelepels rauwe vanille poeder. Dit mengsel heb ik een halve dag laten marineren in de koelkast en daarna uitgesmeerd op een teflon vel van de dehydrator. Na 7 uur drogen op 42 graden had ik heerlijke, knapperige en zoete cacao nibs, waar ik af en toe even van snoep en die me tevens bijstaan in het ontgiftingsproces van mijn lichaam. Twee vliegen in één klap!

Tijdens het drogen van de cacao nibs, was ik in de andere laden sesam-chia-lijnzaad crackers aan het bereiden. Eén van de grotere crackers ga ik morgen omtoveren tot pizza. Hopelijk tot dan!

Veel liefs, Tanja

 

Bron: http://superfoodblog.co.uk/cacao-nibs/

http://superfoodleven.nl/yacon-de-zoete-genezer/

http://www.sugar-and-sweetener-guide.com/yacon-syrup.html


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.