Op dag 28 nader ik het einde van mijn 30 Dagen Yoga Challenge en tegelijkertijd zit ik aan het begin van mijn Raw Food Challange. Vandaag Dag 3 en na tweeëneenhalve dag alleen maar geleefd te hebben op levende, rauwe, plantaardige voeding, begint mijn lichaam aardig te protesteren. Toen ik vanochtend opstond, voelde ik me grieperig en een beetje duizelig en ik weet dat dit verschijnselen zijn die horen bij het ontgiftingsproces van het lichaam. Later op de avond werd ik humeurig, prikkelbaar en kwam de spierpijn opzetten.

Omdat ik vermoedde dat yoga best eens zou kunnen helpen bij het ontgiftingsproces, besloot ik hierover wat informatie op te zoeken. En inderdaad; er zijn heel specifieke yoga houdingen die het lichaam helpen om gifstoffen af te voeren en tevens extra nadruk leggen op het spijsverteringssysteem.

 

Ziel en lichaam verbonden

Ons lichaam is een biologisch zeer vernuftig in elkaar gezet systeem om onze ziel huisvesting te bieden. Om onze stralende ziel zo optimaal mogelijk tot uiting te laten komen in de wereld, is een gezond en schoon lichaam van groot belang. Ons lichaam werkt namelijk als geleider van de creatieve energie van onze ziel. Uit een plasje water is het lastig drinken. Maar als deze zelfde hoeveelheid water in een glas zit, wordt het drinken al een stuk eenvoudiger. Als het glas vies is, wordt het water vanzelf  troebel. Uit een schoon glas, drinken we schoon water en kunnen we het glas perfect inzetten om het water tot ons te nemen.

Ons lichaam is als het ware het glas die als container functioneert om het water (onze ziel) te huisvesten. Een schoon glas, vertelde ik al, is het beste als we schoon water willen drinken. Dit is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. We leven in een wereld waarin we tegenwoordig gebombardeerd worden met allerhande kwalijke stoffen en stralingen die een ruïnerend effect kunnen hebben op ons lichaam. Honderd jaar geleden had slechts  3 op de 100 mensen kanker. Tegenwoordig is dat 1 op de 3 in Europa en 1 op de 2 in de Verenigde Staten. We zien in de afgleopen honderd jaar dat dat de opwaartse spiraal van degeneratieve ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes evenwijdig loopt met de introductie van bewerkte voeding met veel witmeel, suiker en kankerverwekkende neurotoxines als smaakversterker (mononatrium glutamaat of E621), kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Maar ook straling als afkomstig van magnetrons, elektrische apparaten, mobiele en dect telefoons en andere op afstand bestuurbare technische elementen, hebben een ziekmakend effect op dit zeer fijnzinnige biologische systeem wat wij ons lichaam mogen noemen.

 

Vergiftiging en Tekorten

Hoe ouder we worden, hoe meer de toxines zullen opstapelen in ons lichaam en hoe groter de tekorten zijn die we oplopen door een dieet en een levensstijl dat veelal geen recht doet aan dit mooie biologische systeem. Charlotte Gerson van het vermaarde The Gerson Institute dat duizenden mensen van kanker geneest, legt uit dat het vergiftigen (toxicity) van ons lichaam en het oplopen van tekorten (deficiency) aan nutriënten (die in levende voeding zitten) zorgen voor het ontstaan van degeneratieve ziekten. Door een onbewerkte, gezonde, plantaardige, biologische voeding zonder suiker, witmeel en chemische toevoegingen, kun je je lichaam weer helpen terug te brengen in haar oorspronkelijke, gezonde staat. Gezonde voeding zorgt er als het ware voor dat het glas (ons lichaam) weer schoon wordt en het water weer helder.

Ik merk zelf dat het volgen van een dieet van voornamelijk rauwe, plantaardige voeding ervoor zorgt dat ik optimaal kan functioneren, me lichamelijk fit voel en een heldere, blije geest heb.

 

Ontgiften

Er zijn drie belangrijke systemen in het lichaam die een cruciale rol spelen in het afvoeren van afvalstoffen:

 • Het bloedvatenstelsel (verbinden het hart en de organen en zorgen voor de aanvoer van zuurstof via de longen en voedingsstoffen via het spijsverteringssysteem en voor de afvoer van afvalstoffen.)
 • Het lymfestelsel (verzamelt intracellulaire vloeistof en transporteert het naar de lymfeknopen waar de schadelijke stoffen (zoals bacteriën of andere verontreinigingen) verwijderd kunnen worden voordat de lymfatische vloeistof wordt teruggevoerd naar de bloedbaan.)
 • De spijsverteringssysteem (verwerkt het voedsel dat we eten, scheidt nutriënten uit afval en voert af wat het lichaam niet nodig heeft.)

Zodra we overgaan op een gezonde levensstijl en goede voeding die ons lichaam voedt en niet vult, zullen de in ons lichaam opgeslagen gifstoffen uit ons lichaam worden gebannen. Dit loskomen van de gifstoffen kan diverse klachten geven waaronder:

 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Griep-achtige symptomen
 • Een beslagen tong
 • Acné of huiduitslag
 • Niet lekker ruikende adem en/ of lichaam
 • Het naar buiten komen van oude, niet verwerkte emoties
 • Stemmingswisselingen, humeurigheid en prikkelbaarheid

 

Yoga als hulp bij detox

Detox Yoga houdingen helpen om het ontgiftingsproces van ons lichaam te versnellen. De asana’s helpen om de afval- en gifstoffen (zoals koolstofdioxide, melkzuur en lymfevocht) uit de diepe weefsels en uiteinden van het lichaam af te voeren naar je lymfestelsel en het spijsverteringsstelsel, waar ze vervolgens worden verwijderd uit het lichaam. Er zijn diverse yoga houdingen die hierbij belangrijk zijn:

 • Twists (draaiingen)
 • Verwarmende oefeningen
 • Ademhaling
 • Ontspannende en herstellende houdingen
 • Oefeningen die de spieren verlengen.

Omdat ik momenteel door een periode heen ga van ontgifting dankzij mijn Raw Food Challenge, vind ik het fijn om vandaag deze detox sessie te doen van de Nederlandse Esther, van wie ik de video hierboven neerzet. Ook morgen zal ik deze detox sessie doen, gecombineerd met de (tevens ontgiftende) Zonnegroet.

Liefs, Tanja

 

Bronnen:

http://gerson.org/gerpress/

http://life.gaiam.com/article/yoga-detox

http://www.yoganize.nl/detoxyoga/

 


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.