Bourgondisch Ego

De afgelopen dagen heb ik me hondsberoerd gevoeld door het slaapgebrek. Het lukte me simpelweg niet om normale nachten te slapen en ik weet wel hoe dat komt. In de aanloop naar mijn Raw Food Challenge raakt mijn Bourgondische Ego in paniek en ga ik extra veel lekkers in mijn mond stoppen. “Help!” Denkt mijn Ego. “Straks moet ik alleen nog maar op wortels kauwen. Dat ga ik zooo niet overleven!” Met als resultaat dat ik met een veel te volle buik ga slapen en nachtmerries heb en als ik midden in de nacht wakker word, ik ga liggen piekeren en niet meer in slaap kom.

Vandaag heb ik mijn overspannen Bourgonisch Egootje gerust gesteld door heel lekkere recepten op te zoeken op internet. En heerlijk te gaan shoppen voor fijne ingrediënten. Dan kan ik morgen op dag 1 van de Challenge, me gaan voorbereiden. Alleen in de ochtend moet ik nog even langs de markt en dan heb ik alles in huis voor diverse rauwe feestmalen!

Verslaafd aan gekookt eten

Als je net begint met dit dieet is het pappen en nathouden van je krijsende ego en afkickende lichaam van fundamenteel belang. Het starten van een raw food dieet kun je vergelijken met stoppen met roken. Als je deze ellende ooit hebt doorstaan, weet je wat je te wachten staat. Gekookte voeding is in wezen niet de natuurlijke staat waarin we voedsel tot ons horen te nemen. Gekookt eten prikkelt onze darmen en maakt een onmiddellijke onstekingsreactie in onze darmen los. De darmen raken in de stress en je lichaam maakt hierdoor stresshormonen en endorfines aan. Dit is extreem verslavend voor ons lichaam en vooral snelle koolhydraten zijn extra prikkelend. Hierdoor krijgt je lichaam als het ware steeds een ‘kick’ als het koolhydraten heeft gegeten en is het ook zo moeilijk om hiermee te stoppen. In de eerste periode van een raw food dieet gaat je lichaam detoxen, helen en ook…. gillen en krijsen. Je ego zal alles uit de kast halen, smeken, bedelen en marchanderen in de hoop een stukje gekookt voedsel te krijgen. Zelfs een stukje gekookte broccoli zal je zielige ego het water in de mond doen lopen. Als je ooit bent gestopt met een verslaving, dan weet je tot welke bedel en smeek acties je ego in staat is. Ik ben zo vaak weer begonnen met roken, omdat mijn ego zei dat dat “ene sigaretje écht geen verschil zou uitmaken.” Hmhm… think again, sister.

Het zal ook best kunnen dat je vanaf dag 1 geniet van alle zuivere, eerlijke en rauwe voedingsmiddelen. Verschuif dan het hierboven geschrevene subiet naar de Internethemel en geniet met volle teugen van je dieet!

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om de overgang naar een rauw, plantaardig dieet soepeler te laten verlopen en je kansen op succes te vergroten:

Tips voor starters:

Goede voorbereiding is het halve werk. Dus lees jezelf in, zoek lekkere recepten op, ga langs de winkels en markten om lekkere en gezonde ingrediënten in huis te halen en ga alvast Raw Fastfood voorbereiden voor die momenten dat je je krijsende ego de mond moet snoeren. Letterlijk dan, hè? 😉

Bij de bereiding van Raw Food zijn ook de juiste keukenmachines van groot belang. Ik heb toen ik startte gelijk een goede blender aangeschaft. De eerste maanden heb ik ontbeten en geluncht met een smoothie met mijn zelfgemaakte raw müesli. De recepten hiervan geef amazon spirulator25ik nog. Tegenwoordig houd ik meer van verse groenten/fruit juices en heb ik van mijn ouders een geweldige sapcentrifuge gekregen. Ik zou je zeker aanraden om een blender, een sapcentrifuge en een keukenmachine te kopen die kan hakken, malen en pureren (staafmixer). Optioneel is de aanschaf van een dehydrator of droogoven. Deze oven kan op 43 graden gedurende vele uren het vocht uit voedsel halen. Het bootst in wezen de zon en de wind na. Als je bijvoorbeeld houdt van zongedroogde tomaten, wel, die kun je makkelijk maken in een dehydrator. Ten slotte heb ik toen ik al enige tijd bezig was met Raw Food, 30 euro geïnvesteerd in een spirulator (zie hiernaast). Deze kan o.a. rauwe spagetti maken van bijvoorbeeld courgette of komkommer. Als je een pasta of mihoen freak bent, zoals ik, is dit een geweldig item om te hebben! Op Marktplaats kun je tweedehands eigenlijk alles goed aanschaffen. Het blijft een investering natuurlijk, maar deze verdien je terug met een blakende gezondheid, twee uur extra per dag (omdat je minder slaap nodig hebt) en een geweldig, stralend uiterlijk.

Wat het Raw Food dieet met je doet:

Stel je voor dat je je hele leven op te hoge, te kleine pumps hebt gelopen. Het is niet comfortabel, maar je bent er inmiddels aan gewend en aan het eind van de dag strompel je meer dan je loopt. Elke ochtend is het eerste wat je doet het aantrekken van je pumps en zo start je dag al pijnlijk. Maar je weet niet beter, want het is al zo lang zo. Het volgen van een regulier dieet met gekookte en bewerkte groenten en alle lichamelijke en psychische ongemakken die dit kan veroorzaken, dat zijn je te hoge en te kleine pumps. Zodra je lichaam gewend is aan je nieuwe dieet van levende, plantaardige voeding gebeurt er iets wat ik niet kan omschrijven. Dit moet je ervaren! Vrijheid is denk ik de beste omschrijving. Vrijheid en stralendheid.

Beeld jezelf in dat je na heel veel jaren martelgang van de oncomfortabele pumps, deze ineens uit doet. Je start je dag op blote voeten en eindigt je dag ook zo. Je kunt springen, huppelen en dansen zonder pijn. Alles voelt heerlijk en vrij. Dat is het Raw Food dieet. Het voelt alsof er een loden deken van je wordt afgehaald en de wereld ineens in Full HD, Dolby surround sound en in alle geuren aan je wordt gepresenteerd. Je voelt je vrolijk, blij, heerlijk en opgetogen. Naarmate je lichaam begint te helen, word je gezonder. Kwalen verdwijnen, je humeur klaart volledig op en je hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kan. En je uiterlijk niet te vergeten. Je zult allereerst afvallen. Maar dat niet alleen, door de zuiverheid van je voeding zullen je huid, je haren en je ogen gaan stralen als nooit tevoren. Ik heb vanochtend een foto van mezelf genomen ton ik net opstond (na een brakke nacht) en deze zal ik vergelijken met een foto die ik maak als ik een maand dit dieet volg. Je zult niet weten wat je ziet en ik kijk er nu al naar uit. En je zult het dieet moeten proberen om werkelijk te voelen en te zien wat er met je gebeurd in positieve zin.

Kijk, die pumps zijn mooi en iedereen heeft ze met de daarbij behorende kwalen. Dat dan weer wel. Kun je gezellig samen pijn hebben en erover klagen. Je kunt ze ook uit doen en op blote voeten gaan lopen. In vrijheid, vrolijkheid en gezondheid. Mooi gesproken, Tan. Nu nog de daad bij het woord voegen ;-).

Liefs, Tanja


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.