Terwijl ik dit schrijf zit ik onder twee dikke dekens op de bank, met een vest aan en een sjaal om. Ik ben tot op het bot verkleumd. Dat heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste ben ik vanochtend met de klas van mijn dochter mee geweest naar de schooltuinen in het dorp. Ontzettend leuk om te zien hoe alle geplante zaadjes zijn uitgekomen tot radijsjes, sla, rucola en lenteui. We hebben nog meer geoogst en ook bij geplant. Echter; ondanks dat ik in mijn winterjas stond onkruid te wieden, was de wind snerpend koud en leek het wel herfst. En dan te bedenken dat het bijna juni is! Ten tweede is een raw food dieet niet bevorderlijk voor de verwarming van je lichaam. Ik ben in ieder geval een warm eter. Ik eet normaal twee maal per dag warm. Meestal schep ik rauwe groenten nog even door aardappels of mihoen met roomboter. Ik eet dus veel rauw, maar ik maak het even warm en eet daarbij gekookt voedsel.

Ik weet nog wel dat ik in augustus 2012 overstapte op een geheel rauw plantaardig dieet. Ik heb de hele winter 2012 – 2013 doorgebikkeld op een 100% rauw dieet en Oh Boy, wat heb ik het ijs- en ijskoud gehad. Tot op het bot verkleumd elke ochtend na mijn groene smoothie. Tegen de tijd dat het april was, ben ik ontzettend ziek geworden. Ik heb een week met 40 graden koorts in bed gelegen en was daarna vel over been. Gedurende mijn hele ziekbed ben ik rauw blijven eten, totdat mijn omgeving het zat was en me bijna een Frans stokbrood met roomboter door mijn mik schoof. Daarna knapte ik snel op en heb ik gedurende een aantal maanden geen 100% raw food dieet meer gevolgd, maar een dieet van ongeveer 60% rauw voedsel.

De kou die je voelt als raw foodie is met niets te vergelijken. Als je in de winter hebt geschaatst in de koude wind, verkleumd binnenkomt en je tegoed doet aan een kop warme chocomel met slagroom bij de kachel, ben je zo weer warm. Bij een raw food dieet is dat niet zo. De kilte lijkt van binnenuit te komen. Omdat het eten koud en rauw je systeem binnenkomt, verkoeld het je lichaam inside out. Dan kun je zoals ik nu bedolven zitten onder dekens, vesten en sjaals, maar dat maakt niets uit. Ik blijf koud. Dat kan uren duren, tot de hele dag. Ik hou daar echt niet van.

Nadat ik zo ziek geweest ben in april 2013 heb ik de wijze waarop ik mijn eten tot mij neem heel simpel veranderd. Niet meer uit de koelkast! Want dat deed ik altijd wel. En dat is bibberkoud. Echt. Als je een smoothie of juice drinkt van 7 graden celcius, recht uit de koelkast, terwijl het in je huis nog geen 16 graden is, is dat vragen om moeilijkheden. Tegenwoordig leg ik alle ingrediënten voor mijn smoothie of juice een nacht tevoren uit de koelkast. Mits het buiten heel warm is, dan vind ik het gekoelde sap wel lekker! Ik heb in ieder geval daarna niet meer zulke ernstige kou ervaren.

Vandaag merk ik dat mijn systeem zo vlak na het werken op het land koud en hongerig is, en zin heeft in warme kost. Net als de boeren die van het land af komen en tegen schafttijd als de zon hoog aan de hemel staat, hun warme eten nuttigen. Als je op youtube alle video’s van raw food enthousiastelingen bekijkt hebben die één gemene deler: ze wonen allemaal in een tropisch land of in ieder geval ergens waar het altijd warm is. Dan is het niet moeilijk om enkel rauw te eten. Ik ben echter van mening dat als je in een gemengd klimaat woont, zoals wij in Nederland, warm, gekookt en verwarmend voedsel -al is het maar een beetje- voor de meeste mensen belangrijk is.

Maar goed, ik doe nu een 30 daagse challenge, dus ik blijf rauw eten, ookal is de temperatuur buiten een spaarzame 12 graden en komt de regen met bakken uit de hemel. Deze ochtend was echter geenszins kommer en kwel. Ik heb me geweldig vermaakt in de tuin en alvast heerlijk gesnoept van de radijsjes. Wat een verschil met radijsjes uit de winkel. Deze zijn zoet, sappig en heerlijk vol van smaak. Hmmmm! En de bladsla en rucola was ook onwaarschijnlijk smaakvol. Straks als ik mijn dochter op haal uit school, heeft ze zakken vol groenten mee. Ik kijk daar naar uit!

Morgen is het vast weer warmer. Tot dan, drink ik veel thee, een beker granenkoffie en maak ik vanmiddag een lauwwarme gejuicete wortel-tomatensoep met kokosroom, kerry en kurkuma. Brrrrrr….. zonnetje kom maar weer tevoorschijn!!

Liefs, Tanja

 


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.