Aanstaande vrijdag begin ik met mijn raw food challenge. Gedurende 30 dagen zal ik enkel verse, levende, rauwe, niet boven de 43 graden verhitte, plantaardige voeding tot mij nemen. Vandaag is het maandag en ik start deze week met mijn voorbereiding. We tellen af: T minus 4 days :-).

Twee maanden geleden ben ik na een half jaar mijn gezicht volgestouwd te hebben met alles wat God verboden heeft, gestopt met het eten van brood en suiker. Brood en suiker hebben een afgrijselijke invloed op mij in zowel psychische als lichamelijke zin. Herken jij onderstaande klachten? Dan heb jij misschien, net als ik, ook wel last van suiker en brood in je dieet:

Psychische klachten:

 • Stemmingswisselingen
 • Ongeduld en irritatie
 • Depressie en sombere gevoelens
 • Lusteloosheid
 • Stress- en burn-out klachten
 • Angstklachten
 • Obsessief Compulsief gedrag
 • Piekeren
 • PMS (Pre Menstrueel Syndroom)
 • Vreetbuien (Binge eating)

Lichamelijke klachten:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Ontstekingen in darmstelsel en gewrichten
 • Opgeblazen gevoel/ opgezette buik
 • Brandend maagzuur
 • Hoofdpijn/ Migraine
 • Duizeligheid
 • Spierpijn
 • Huidproblemen/ doffe huid
 • Haaruitval/ dof haar
 • Slapeloosheid (niet goed inslapen of niet doorslapen)
 • Overgewicht
 • (Pré)Diabetes
 • Jeuk
 • Rusteloze benen
 • Vocht vasthouden
 • Allergieën

Vanochtend werd ik wakker met een zwaar gevoel over mij heen. Ik kan het geen somberheid noemen, maar meer iets van algehele zwaarte, alsof iemand een loden deken over me heen heeft gelegd. Ik herkende het gevoel onmiddellijk en moest schoorvoetend toegeven dat ik de afgelopen twee dagen af en toe een koekje had gegeten. Als ik daarmee door ga, komen de sombere gevoelens binnen enkele dagen over mij heen. De stemmingswisselingen, de irritatie, weinig kunnen hebben van de mensen om mij heen en een totaal gevoel van: “Wat doe ik hier eigenlijk op deze wereld.”

Het recept tot geluk is simpel. Geen brood en suiker voor mij. En ik vermoed dat dat voor heel veel mensen geldt. Vanaf vandaag dus gewoon weer ‘back on track’ voor mij. Sinds anderhalve week drink ik elke ochtend een halve tot liter groenten- en vruchtenjuice en eet ik pas vast voedsel in de middag. Dit helpt me enorm met de voorbereiding voor mijn Raw Food Challenge.

Mijn huidige probleem is dat ik brood momenteel vervang met rijst mihoen en aardappels. Ook heel snelle koolhydraten die mijn lichaam verzuren en dus tot lichamelijke klachten leiden. Wil ik echt weer helemaal fris, fit en fruitig worden, dan zal ik ook hiermee moeten stoppen. Dat weet ik uit ervaring.

De komende maand zal ik een dagelijkse blog bijhouden over mijn Raw Food Challenge. De komende dagen ga ik aftellen naar Dag 1, aanstaande vrijdag waarop ik start met mijn Challenge. Ik ga voorbereidingen treffen, shoppen bij de reform winkel, voedsel voorbereiden en me mentaal prepareren voor de enorme uitdaging die voor me ligt. En dat gaat het zeker worden. Als je ooit wel eens bent gestopt met roken, kun je je voorstellen wat voor challenge het is. Gekookt voedsel is even (zo niet meer) verslavend dan sigaretten.

Als je met me mee wilt doen of op een later tijdstip over deze Internetpagina struikelt, neem dan de komende dagen de tijd om brood, suiker en koffie alvast langzaam af te bouwen, zodat de eerste week van de challenge niet al te wereld schokkend is. En ga alvast naar de reformwinkel, de markt en de supermarkt voor de volgende items:

Raw Food voorbereidings-Boodschappenlijstje:

 • Himalaya zout
 • Rauwe palmsuiker
 • Cacao poeder
 • Cacaoboter
 • Cocosboter
 • Gedroogde vruchten (zoals dadels, vijgen en pruimen) en superfruits (zoals Goji bessen)
 • Rauwe zonnebloemolie
 • Mosterd
 • Rauwe appelazijn
 • Rauwe noten (zoals walnoten, cashewnoten en hazelnoten), pitten (zoals zonnebloempitten, pompoenpitten) en zaden (zoals sesamzaad, chiazaad, hennepzaad en lijnzaad)
 • Perssinaasappels
 • Sla
 • Spinazie
 • Citroenen
 • Tomaten
 • Courgettes
 • Komkommer
 • Wortelen
 • Gember
 • Appelen
 • Bananen
 • Aardbeien
 • Bosbessen
 • Frambozen

Als je vragen of opmerkingen hebt, stel ze gerust hieronder en ik kom er op terug. Ik heb jaren als raw foodie geleefd, dus ondanks mijn tereugval van de afgelopen acht maanden, weet ik veel over raw food, de hoge toppen en diepe dalen, de bereiding van de heerlijkste recepten (ik heb zelfs Raw Food workshops gegeven aan kinderen op school) en wat je nodig hebt om jezelf succesvol terug te werken naar gezondheid en geluk!

Liefs, Tanja

 

 

 

 

 


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.