Toen ik in begin augustus 2012 begon met mijn Raw Food journey, had ik me niet kunnen voorstellen dat dit dieet zo’n impact zou hebben op verschillende elementen in mijn leven. Door rauw te eten werd ik vrolijker, rustiger en energieker. Voorheen op een dieet van gekookte voeding werd ik ’s ochtends uitgeput wakker alsof er een donkere, depressieve deken over me heen lag. Na enkele weken Raw Food veranderde mijn stemming volkomen. Ik snap nu wat blij wakker worden is! En de energie die ik ervoor terugkrijg is ongekend. Vroeger moest ik mezelf niet alleen het bed uit slepen, maar sleepte ik mezelf daarna ook voort de dag door om halverwege de dag te crashen in bed voor een middag tukje. Dit is nu zo anders!

Zoogdieren en het meest optimale dieet

Een dieet van rauwe voeding is in mijn optiek het meest natuurlijke dieet voor een zoogdier. Wij mensen zijn echter de enige zoogdier in zijn soort die het voedsel wat wij eten verhitten. Wij zijn ook de enige zoogdieren die te maken hebben met degeneratieve ziekten zoals kanker en diabetes. Samen met onze huisdieren natuurlijk, die ook kanker krijgen doordat ze van ons een dieet voorgeschoteld krijgen van gekookt voedsel. Als we naar het zoogdier kijken dat het meest op ons lijkt, de aap, zien we dat ze voornamelijk planten eten; fruit, bladeren, wortelen, noten en zaden. Ze zijn niet geheel vegetarisch want ze eten ook insecten en sommige apen eten zelfs andere apen. Nu kan ik je niet aanraden je buurman (of je ex-man) op te eten, hoewel het wellicht een hoop problemen zou oplossen, maar uit het apendieet kunnen we wel concluderen dat een dieet dat voornamelijk uit plantaardige, rauwe voeding bestaat het beste is voor een menselijk zoogdier.

Spiritueel ontwakend of ‘high’ door verhongeren?

Ik voel me, zoals ik al aangaf, heel happy op dit dieet van rauwe voeding, met momenten dat ik bijna ‘high’ ben. Sommige critici menen dat dit een fenomeen is dat ‘starvation high’ heet. Volgens hen is het “een lichamelijke, geestelijke, chemische en hormonale reactie op het binnen krijgen van te weinig calorieën. Het gaat er niet om dat je meer energie hebt, maar omdat je meer adrenaline aanmaakt omdat je lichaam in stress modus raakt door te weinig voedingsstoffen.” Ik wil dit gelijk naar het land der fabeltjes verplaatsen. Hoewel iedereen hier een eigen mening over mag hebben, loop ik nu lang genoeg mee in het Raw Food circuit om te weten dat deze zogenaamde ‘starvation high’ niet van toepassing is op mensen die dit dieet volgen: Deze groep krijgt doorgaans namelijk veel meer calorieën en voedingsstoffen binnen dan mensen op een dieet van gekookte voeding. Het zal je verbazen, maar Raw Foodies op een 80-10-10 dieet (80% koolhydraten – 10% vetten – 10% proteïnen), eten minstens 2500 calorieën per dag en als ze sporten loopt dat op tot wel 5000 calorieën per dag. Hier is dus bepaald geen sprake van een verhongerende mensen met een starvation high, maar van mensen die zich tegoed doen aan een zeer gezond en uitgebalanceerd dieet van levende, plantaardige voeding. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen op dit dieet die rauw eten, maar meer vet innemen dan hen op een 80-10-10 dieet.

Wij zijn gemaakt van licht

Ik geloof dat wij geen menselijke wezens zijn die een wat spirituele belevenis hebben hier op aarde, maar oneindige, liefdevolle spirituele wezens zijn die een menselijke ervaring hebben . Wij zijn energetische wezens van licht. Letterlijk en figuurlijk, want wij zijn gemaakt van licht. Een dieet van licht is in mijn optiek dan ook de beste manier van voeden voor ons als lichtwezens in een menslichaam. De wetenschap erkent het feit dat we meer zijn dan een zak vlees met botten, gemaakt van atomen en moleculen ook steeds meer. Elke cel in ons lichaam bestaat uit moleculen. 3199454136_b32cfa6d3e_o miniElke molecuul bestaat uit atomen en atomen zijn samengesteld uit elektronen, neutronen en protonen. Als we kijken naar Einsteins wereldberoemde vergelijking E=MC² lezen we hier uit dat energie (E) en materie (M) gelijkwaardig zijn. Vroeger dacht men dat elektronen deeltjes-materie waren die bestonden op een bepaald punt in de ruimte-tijd. Volgens de deeltjes-fysica is het echter zo dat elektronen niet continu deeltjes zijn, maar zich soms gedragen als golven van licht. Men is het er nu over eens dat elektronen zich zowel als golf als als deeltje kunnen gedragen, net als elke vorm van materie.

Licht kan ook gezien worden als een golf of een stroom van deeltjes. We weten dat fotonen (hieruit is licht gemaakt) energie dragen en dat de hoeveelheid energie die gedragen wordt door een foton dezelfde proportie heeft als de frequentie van het licht. Dus hoe hoger de frequentie van de golf, hoe meer energie het draagt. Röntgen-stralen en ultravilolet licht hebben een hoge frequentie en dus ook een hoge energie, terwijl radio golven en infrarood golven een lage frequentie hebben en zodoende ook een lage energie hebben.

De nieuwe fysica leert ons dat materie misschien niets meer is dan een serie van onscherpe patronen en dat subatomaire deeltjes niet echt gemaakt zijn van energie, maar energie zijn! De subatomaire wereld van elektronen, protonen en neutronen kunnen gezien worden als vibrationele patronen waarin -hetgeen Rupert Sheldrake een morfogenetisch veld noemt- een georganiseerd veld de basis is voor de structuur van welk systeem en organisme dan ook.

Daarnaast bestaan we (alle materie en wij mensen ook) – volgens een nieuwe wetenschappelijke kijk-  uit lichtfragmenten. In zijn boek ‘Vibrational Medicine’ beschrijft Richard Gerber dat “alle materie in wezen bevroren licht is”. Licht dat vertraagd is en een vaste vorm heeft aangenomen. In deze context zou een quantum fysicus ons vertellen dat licht niet vertraagd, maar zich altijd verplaatst met de snelheid van het licht. Het is wellicht eerder zo dat de licht fotonen geabsorbeerd worden; hun energie is simpelweg overgedragen. Gerber wijst erop dat atomen in wezen lege ruimte zijn. Wat hen vult, vertelt hij, zijn pakketjes licht dat zich soms gedragen als materie.

“Alles is energie, dansend in vorm”, zeggen de Boeddhisten en de Hindu’s. En deze energetische dans is het voortdurend weven van een kleurrijk tapijt van zowel vorm als het vormloze.

De frequentie van voedsel

Als onze lichamen, in ieder geval metaforisch, zijn gemaakt van bevroren licht, behouden zij de karakteristieken van licht, wat betekent dat ze frequentie hebben. Materie kan dan gezien worden als licht met een hogere dichtheid. Zodoende kunnen we hieruit concluderen dat wij menselijke wezens zijn gemaakt van licht dat vastgehouden wordt in materie, vibrerend op een lagere frequentie en met een hogere dichtheid. Wij hebben een enorme variatie aan voedsel tot onze beschikking. Bezoek elke willekeurige supermarkt en ecologische winkel en er is duidelijk te zien dat ons voedsel enorm verschilt qua dichtheid en dus qua frequentie. Als we de onze voedsel variatie tegen een vibrationele meetlat zouden houden, kunnen we goed bekijken welke voedingsmiddelen hoog en laag scoren qua dichtheid en frequentie.

Nogmaals: hoe hoger de dichtheid van de materie cq. het bevroren licht, des te lager is de frequentie ervan. En hoe hoger in frequentie de materie vibreert, hoe minder vast het licht is en hoe laglow high vibration75er de dichtheid ervan. Alles is nog steeds licht, in meer of mindere mate vertraagd tot materie of het nou om een 15-jaar oude hamburger van de MacDonald’s gaat of om een biologisch vers geplukt appeltje uit grootmoeders boomgaard. Misschien illustreer ik hiermee nou meteen de vibrationele verschillen op onze meetlat, waarbij het appeltje in de hoogste regionen staat, omdat deze zeer hoog is in frequentie en de hamburger ergens onderaan, omdat deze oud is, dood en volledig ontdaan van alle leven en nutriënten. Het is gedegenereerd tot zeer vaste materie met een grote dichtheid. Het licht en leven is bijna volledig uitgedoofd van dit type voedsel.

Als je verse, biologische groenten en fruit (dus onbespoten en in zijn natuurlijke staat) direct van de boom en het land eet, is de trillingsfrequentie ervan zeer hoog. Alle voedingsstoffen in wortel, stengel, blad en vrucht komen (in)direct van het licht van de zon. Wij eten dus als het ware het vloeibare licht van de zon, hetgeen zeer heilzaam is voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Het bewerkte ‘fast food’ dat ons in grote getale wordt aangeboden door grote winkelketens, fast food restaurants, benzinepompwinkels langs de snelweg en zelfs kantines op school en werk, voorzien ons van dood eten dat erg laag is in kwaliteit en in trillingsfrequentie. Grote hoeveelheden van dit voedsel eten kan uiteindelijk resulteren in een slechte gezondheid, zoals in de volgende paragraaf duidelijk wordt.

Het effect van voeding op ons lichaam, onze geest en ons levensgeluk

Ik ben ervan overtuigd dat ‘je bent wat je eet’ en velen met mij, gezien de populariteit van deze stelling. En ik heb zelf gemerkt met een verleden van veel gekookt en verwerkt eten (zoals worst, pizza, brood, patat, sauzen, etc.) dat dit grote invloed heeft op de ‘zwaarte’ van ons leven. Hoe zwaarder ons voedsel is in dichtheid, des te zwaarder wordt ons lichaam en de wijze waarop wij in het leven staan. De dagen dat ik bijna niet uit mijn bed kwam en de moeite die ik had de dag door te komen met hoofdpijn, vermoeidheid, een down gevoel, stemmingswisselingen en een algeheel gevoel van malaise waren schering en inslag. Nadat ik letterlijk licht en levend voedsel ging eten, had dat onmiddellijk invloed op mijn lichaam en geest. Ik voelde me blijer, lichter, vrolijker en alle lichamelijke kwalen smolten weg als sneeuw voor de zon: hartkloppingen, hoofdpijn, ontstoken ledematen en pijnlijke darmen behoorden allemaal snel tot het verleden. Ook verloor ik gewicht en leefde ik nadien letterlijk en figuurlijk op lichtere voet.

Dit geldt niet alleen voor mij, maar voor vele anderen die zichzelf genezen hebben van tal van chronische en ernstige ziekten door enkel het veranderen van hun voedingspatroon. In het Gerson Instituut in New Mexico zwaait Charlotte Gerson de scepter en voert zij het beleid uit van haar vader, de bekende Duitse arts Max Gerson. Al vijftig jaar geneest het Gerson dieet hun patiënten van kanker door het toedienen van een kerngezond, veganistisch dieet dat arm is aan vet en rijk is aan groenten juices. Vele andere mooie initiatieven hebben onomstotelijk aangetoond dat voeding in direct en onmiddellijke verband staat met de gezondheid van ons lichaam. Gezond, levend voedsel alkaliseert en brengt ons lichaam en geest weer in optimale balans. Slechte voeding die sterk is bewerkt en waar elke vorm van levenskracht uit is geknepen verzuurd ons lichaam en maakt ons niet alleen lichamelijk ziek, zwak en uitgeput, maar trekt ook een niet te verwaarlozen wissel op onze geestelijke gezondheid en rekbaarheid. Tegenwoordig heeft de farmaceutische industrie miljoenen en miljoenen volwassenen en kinderen afhankelijk gemaakt van hun medicijnen, omdat ze deze groep hebben wijs gemaakt dat ze een onbalans hebben in hun chemische huishouding. Het is helaas niet algemeen bekend dat de chemische onbalans in ons lichaam en brein wordt veroorzaakt door ons in en intrieste voedingspatroon. Verander de voeding, verander je lichaam, geest en leven!

Lichtvoeding

De logische conclusie die we kunnen trekken is dat de frequentie van het voedsel dat wij tot ons nemen in directe verhouding staat tot de vibrationele staat waarin ons lichaam zich bevindt. Met andere woorden: Hoe hoger de lichtfrequentie van ons voedsel is,  des te hoger de mate waarin ons lichaam vibreert. En des te hoger de frequentie is waarin ons lichaam zich bevindt, des te gezonder zullen wij zijn op zowel lichamelijk als geestelijk niveau. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat ons dieet bestaat uit voedingsmiddelen met een zo hoog mogelijke trillingsfrequentie willen we ons lichamelijk en geestelijk welzijn optimaliseren.

Hieronder geef ik een lijst met voedingsmiddelen met een hoge, midden en een lage trillingsfrequentie. Zoals ik eerder vertelde is het niet zo zwart-wit, maar is er sprake van een vibrationele meetlat waartegen je de voeding kunt houden. Neem bijvoorbeeld iets simpels als patat. Franse frietjes van de McDonald’s worden ons aangeboden met 18 verschillende additieven, allemaal zeer chemisch. Daarnaast zijn de aardappelen genetische gemodificeerd en dusdanig bespoten met pesticiden dat ze na het oogsten zeker zes weken in een afgesloten schuur bewaard moeten worden, omdat het zelfs in de buurt komen van de aardappelen zo toxisch is dat het ernstige gezondheidsschade kan opleveren. De frietjes worden waarschijnlijk gebakken in de zeer ongezonde en genetisch gemodificeerde canola olie, waarna het in bulk verwerkt wordt. Als je daarnaast van biologische aardappelen zelf frietjes zou snijden en die in de vreugde van je eigen huis in aandacht bakt en serveert, zal deze portie friet een totaal andere frequentie hebben dan die van de McDonald’s. De lijst van hieronder moet dus met dezelfde nuance benaderd worden. Zo is vlees per definitie lager in frequentie, maar is bijvoorbeeld vlees van zeer goed verzorgde, grasgevoerde koeien die met zorg zijn behandeld en geslacht van buitengewoon veel hogere frequentie dan fabrieksvlees dat afkomstig is van zieke koeien die nooit buiten zijn gekomen en zijn volgespoten met antibiotica en groeihormonen. Ook kun je de trillingsfrequentie van voedingsmiddelen te allen tijde verhogen door deze te zegenen. Dit is heel eenvoudig. Een simpel dankjewel voor elk onderdeel van het voedsel wat voor je ligt inclusief het bedanken van de bereider ervan, zorgt voor een enorme vibrationele verhoging ervan. Even stil staan bij het voedsel op je bord is voldoende. Wil je daarnaast zorgen voor een goede spijsvertering is het gunstig om langzaam te kauwen en mindful te eten.

 Hoog trillingsniveau:

 • Verse groenten en fruit, liefst biologisch
 • Kruidenthee en (gefilterd) water
 • Kruiden en specerijen
 • Gezonde oliën en vetten zoals olijfolie, kokosolie en onverhitte zonnebloemolie en lijnzaadolie
 • Noten, pitten en zaden
 • Gefermenteerd voedsel
 • Rauwe chocola en cacaobonen
 • Rauwe honing en andere plantaardige, langzame suikers zoals palmsuiker en kokosbloesemsuiker

Middelmatig trillingsniveau:

 • Bonen
 • Granen zoals boekweit, spelt, havermout, bruine rijst en quinoa
 • Biologische aardappelgerechten
 • Biologische roomboter van grasgevoerde koeien
 • Rauwe biologische zuivel van grasgevoerde koeien
 • Biologische eieren van vrije kippen
 • Biologisch vlees van grasgevoerde koeien, ecologisch verantwoord gevogelte en wilde, niet gekweekte vis

Laag trillingsniveau:

 • Genetisch gemodificeerd voedsel (GMO)
 • Witte rijst en voedingsmiddelen van witmeel, zoals brood, cake, koekjes, croissantjes, etc.
 • Suikers en kunstmatige zoetstoffen
 • Koffie en kijk ook uit met zwarte thee
 • Frisdrank
 • Alcohol
 • Vlees, vis en gevogelte van ‘factory farming’
 • Bewerkte, verpakte en ingeblikte voeding en fast food
 • Ongezonde oliën, zoals canola (koolzaad) olie, katoenzaad olie, palmolie, margarine en verhitte plantaardige oliën
 • Gepasteuriseerde koeienmelk, yoghurt en kaas (Probeer zuivel te vermijden, maar als je toch zuivel wilt eten/ drinken, koop dan rauwe biologische zuivel van grasgevoerde koeien)
 • Eieren (Ook hier geldt; probeer eieren te vermijden, maar als je toch wilt kopen, koop biologische eieren, het liefst direct van de boer of bij de kinderboerderij vandaan)
 • Gekookte en gefrituurde voeding en heel belangrijk: voedsel dat uit de magnetron komt. Probeer dit absoluut altijd te vermijden. Wetenschappelijk Zwitsers onderzoek heeft aangetoond dat vijftien minuten na het nuttigen van uit de magnetron bereid eten, jouw lichaam kankercellen gaat aanmaken.

Kortom

Zoals ik het zie zijn wij een menselijk ras dat stelselmatig wordt vergiftigd door het voedsel dat we krijgen aangereikt, de medicijnen die ons worden opgedrongen zonder te kijken naar de werkelijke oorzaak  van onze ziekten en ongemakken en de angst, kommer en kwel dat ons wordt ingegoten door reguliere media via TV, krant en Internet. Dit alles heeft ons geweldige menselijke systeem van lichaam-geest dusdanig verlaagd in frequentie dat we het contact met onze ziel zijn kwijtgeraakt. Dit is enorm spijtig, omdat we in het meest optimale geval juist geleid worden door deze ziel, welke ons menselijke lichaam-geest systeem gebruikt om zijn licht te laten schijnen op de wereld en zijn creativiteit, liefde en lol ten toon te spreiden. In deze context ben ik ervan overtuigd dat we -willen we onze soevereiniteit als wereldburgers terug claimen- er alles aan moeten doen om ons te ontgiften van het lichamelijke en geestelijk gif dat ons wordt ingegoten. En dieet is in mijn optiek een geweldig begin en zoals hierboven beschreven is het mijn overtuiging dat een dieet van onverhitte plantaardige voeding het meest optimale is voor ons mensen. En ik hoop dat niet alleen bovenstaande artikel, maar ook de andere artikelen en blogs op mijn website, je de inspiratie geeft om hier wellichteen succesvolle start in te maken.

Liefs, Tanja

 

Bronnen:

 • https://www.therawtarian.com
 • www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8
 • In deze blog is een stukje opgenomen en vertaald uit het boek Return of the Children of Light, Incan and Mayan
  Prophecies for a New World van Judith Bluestone Polich
 • http://www.expressionsofspirit.com/quantumphysics.htm
 • http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/magnetron-een-recept-voor-kanker/
 • Photocredits all creatice commons: Apple child: cc Sharon & Nikki McCutcheon (Flickr), Universe: cc Hubble Heritage (Flickr), Hamburger: cc wEnDy (Flickr), Salad: cc Kelly Garbato (Flickr)

Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.