5380522396_e19173c614_oLighttruth75

Mindfulness is het met aandacht aanwezig zijn in het huidige moment. Je kunt dit op elk moment van de dag doen. Bijvoorbeeld als je eet. We zijn geneigd om te eten, terwijl we ook andere bezigheden doen, zoals televisie kijken of even Facebook checken op onze mobiel. Door in aandacht te zijn bij elke hap die je eet, kun je beter genieten van je voedsel. Ook lopen kun je goed doen in aandacht, waarbij je heel bewust elke stap zet; van het vooruit bewegen van je benen tot het afwikkelen van je voeten op de grond. Ademhalen is iets wat ons lichaam totaal vanzelf doet, maar dit kunnen we ook in aandacht doen. Als je je bewust bent van elke in- en uitademing, brengt dat je onmiddellijk terug tot het hier en nu. Tijdens mindfulness meditatie wordt er veel aandacht aan de ademhaling besteedt.

Mindfulness heeft op alle mensen, groot en klein, een heel goede invloed. Dit is ook wetenschappelijk bewezen bij duizenden onderzoeken die de afgelopen tientallen jaren zijn gedaan. Mindfulness heeft ook op kinderen een geweldig positieve invloed. Zo merkten ze bijvoorbeeld bij zichzelf dat ze veel minder piekerden en beter konden omgaan met emoties als woede, angst en verdriet. Ook meldden kinderen  dat ze zich gelukkiger voelden in het dagelijks leven. Ouders en leerkrachten rapporteerden dat hun kinderen rustiger en minder agressief waren, zich minder terug trokken en veel minder bang waren. Tevens merkten ze op dan de kinderen veel socialer waren in de omgang. Daarnaast zorgt het doen van mindfulness door kinderen ervoor dat kinderen veel beter slapen, zich beter kunnen concentreren op school en betere schoolresultaten behalen.

Als begeleiding voor de (mini) cursus Mindfulness voor Kinderen die ik geef op OBS Weremere, is het fijn voor de kinderen als ze dagelijks kunnen oefenen met mindfulness. Ook kinderen en ouders die deze website bezoeken kunnen natuurlijk zelf thuis oefenen met mindfulness. Hiertoe heb ik een korte, tien minuten durende meditatie ingesproken die via de bovenstaande link te beluisteren is. Een rustig plekje opzoeken om te mediteren is prettig en het kan handig zijn de meditatie te downloaden en deze op een smartphone, tablet of Ipod te zetten. De meditatie met een hoofdtelefoon of oortjes doen is meestal prettiger. Om deze meditatie in MP3 formaat eenvoudig te kunnen beluisteren, kunt je het volgende doen, afhankelijk van de browser die je gebruikt:

  • In Internet Explorer ga linksboven naar Bestanden klik op bestand opslaan als (MP3) om te beluisteren op Ipod, Tablet, Smartphone, etc.
  • In Chrome ga naar deze directe link van de audio en klik met rechtermuisknop en kies voor opslaan als (MP3) om te beluisteren op Ipod, Tablet, Smartphone, etc.

Om zo optimaal profijt te hebben van mindfulness is het aan te raden om ten minste zes van de zeven dagen per week te mediteren en het verloop van de meditaties bij te houden in een dagboekje. Dit is te downloaden in pdf formaat via deze link: mindfulness dagboek pdf

Veel plezier met de meditatie!

Tanja Ortmans,
Integratief Psychotherapeut en Meditatie trainer

 

Photo credits: Creative Commons image by Lighttruth (Flickr)

 


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.