Na drie volle weken yoga, was ik echt even toe aan een break. Gewoon een yogaloze dag. Omdat ik zo druk ben geweest met mijn yoga beoefening, het schrijven van blogs, schrijven aan mijn boek en het bouwen aan deze en mijn andere website, is het mediteren er ernstig bij ingeschoten. Ik had voor de yoga-challenge net een achtweekse mindfulness (MBSR) training gevolgd en zodoende had ik wekenlang bijna elke dag gemediteerd. Het gevolg van de dagelijkse meditatie was dat ik veel beter functioneerde in mijn dagelijkse leven op de volgende punten:

  • Al na vier dagen meditatie (elke dag 45 minuten bodyscan), begon ik prompt hele nachten door te slapen. Dat deed ik daarvoor bijna nooit. Wakker liggen was meer regel dan uitzondering en dan lag ik graag te piekeren, dagdromen of te pasjansen. De hele achtweekse training door heb ik fantastisch geslapen. Maar hoe minder ik mediteer, des te slechter ik weer ga slapen. Hoogste tijd om weer wat vaker te mediteren dus.
  • Mijn omgeving merkte een grote gedragsverandering bij mij op tijdens de mindfulness. Ik was veel geduldiger en rustiger in de omgang en maakte een gebalanceerde indruk volgens de mensen die het dichtst bij mij staan. Ikzelf voelde deze verandering vooral als het veel beter aanwezig kunnen zijn in het huidige moment in totale acceptatie van alles wat zich ook maar aandiende. Waar ik anders met wat meer ongeduld of zelfs irritatie zou hebben gereageerd, kon ik nu veel beter bij mijzelf en de situatie blijven, zonder er op te (over)reageren.
  • Ik ben een zorgzaam en compassievol mens van nature, maar na al die weken meditatie, merkte ik dat ik nog meer zonder oordeel en met nog meer compassie in het leven kon staan. Nu ik weer minder mediteer, wordt dat toch iets minder en kan ik weer wat sneller in een oordeel of iets dergelijks schieten.

Tijdens de achtweekse mindfulness training ligt de eerste weken de focus op de Bodyscan. Ik had toen ik net begon met mindfulness (nog voor de training) een broertje dood aan deze meditatie, omdat ik altijd in een soort comaslaap viel. Pas toen ik de Bodyscan tijdens de achtweekse training echt elke dag ging doen, leerde ik beter in aandacht bij de meditatie te blijven en viel ik niet meer in slaap.

Na de eerste weken bodyscan, wordt de aandacht verschoven naar de zitmeditatie in afwisseling met mindful yoga. De zitmeditatie die ik vandaag heb gedaan, is de mindscape meditatie. Een meditatie waar de focus ligt op het onderzoeken van je gedachten en ga je als het ware van een afstand je gedachten bekijken. Deze oefening is niet al te lang en ik vind hem heel erg fijn. De meditatie is van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de westerse mindfulness. Zowel de Bodyscan, als de zitmeditatie als deze mindscape meditatie van Jon Kabat-Zinn ga ik binnenkort vertalen in het Nederlands en deze zal dan ook in onze taal voorhanden zijn.

Morgen ga ik weer verder met yoga. Hopelijk geniet je net als ik vandaag ook van deze meditatie, Ik wens je veel plezier!

Liefs, Tanja


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.