Net de cholesterol check gedaan bij de Dekamarkt. Wat? Jij? Ja ik ja. Ik ben zwaar erfelijk belast en op mijn 38ste had ik inmiddels een cholesterol van 6,5. En ook mijn LDL en HDL waarden (goed en slecht cholesterol in de volksmond) waren niet om over naar huis te schrijven destijds. Ik besloot vanaf 2012 om een veganistisch dieet te gaan volgen.

Het afgelopen half jaar ben ik weer gigantisch de mist in gegaan met mijn dieet. Alles etend wat god verboden had, heel veel aangekomen en elke klacht uit het boekje weer terug gekregen hebbende. Met de klachten-lijst ga ik jullie niet vermoeien, maar sinds maandag ben ik weer gestart met een veganistisch dieet, wat ik weer ga opbouwen tot 80-90 % rauw. Waarom? Omdat ik op dit veganistische dieet geen enkele klacht heb. GEEN ENKELE KLACHT! Dat vind ik het waard.

Ondanks mijn terugval van de afgelopen maanden (misschien dankzij mijn strenge vega dieet sinds maandag) waren dit mijn waarden: Cholesterol gehalte 3,9, LDL 0,91 en HDL 2,9. Volgens het cholesterol meisje zijn dat extreem goeie waarden.

Op mijn vragenvuur in de cholesterol-bus kreeg ik wat stotterend en hakkelend en schouderophalend antwoord van het piepjonge studentje (Wie sponsort jullie, waarom dit initiatief, etc). Ik vertelde haar dat het vast Unilever was. Ze wist het niet. Er stonden stukjes brood besmeerd met Becel pro activ voor ons wachtend volk. Ik vertelde haar dat pro activ super slecht is, dat dat bewezen niet werkt en dat ik niet begrijp dat ze dat ten toon stelden. “Je kan beter roomboter smeren”, zei ik, de veganist. Tja, ik eet inderdaad veganistisch maar ik blijf zweren bij roomboter. Dat doen de ayurvedisten (ofzo) ook en dat doen ze al 5000 gezonde jaren.

Later belde ik met mijn ouders, omdat mijn vader ook had getest. Alles goed met hem. Hij had zelfs een goody bag meegekregen. Met Becel Pro activ. Om thuis te proberen. Goh, die goody bag ging mooi aan mijn neus voorbij 😉. Trouwens, mijn vader heeft tijden lang Becel Pro activ gesmeerd. Tot mijn moeder, mijn zusje en ik zo heftig protesteerden dat hij gewoon weer aan de roomboter ging. Ze eten heel gezond mijn ouders. Nooit ziek enzo. De cardioloog heeft mijn vader vorig jaar zelfs zijn kantoor ‘uitgegooid’. “U hoeft niet meer terug te komen, meneer. U bent echt helemaal op en top gezond.” Mijn vader is nu zijn medicijnen aan het verminderen.

Gewoon gezond leven is het advies. Geen gekkigheid. Gewoon gezond leven. Voornamelijk plantaardig, matig met suiker, af en toe een bewust stukje biologisch vlees of wilde vis voor de liefhebber en lekker blijven bewegen. En je boerenverstand blijven gebruiken, wetende dat een zelf gemaakt potje eten echt beter is dan in de fabriek gefabriceerde vol met e-nummers gestopte zakjes, pakjes en hapjes. En een appel! Natuurlijk een appel. Want an apple a day, keeps the doctor away. Denk er dan wel aan de pitjes mee te eten, die zijn bewezen kanker remmend 🙂

 

Liefs, Tanja

Photo credits CCO Public Domain: Hearts by Geralt Altmann (Pixabay)


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.