Speciale gelegenheden en een Raw Food dieet

Al tientallen feestjes, weekendjes weg in hotelletjes met sauna, etentjes en andere verleidingen heb ik weerstaan tijdens mijn vorige Raw Food periode. Nooit hoefde ik bang te zijn om in de verleiding te komen. Ik deed het simpelweg niet. Voor mijn 39ste verjaardag in 2013 gingen mijn partner en ik onverwachts naar een Spa Hotel in Limburger. Heerlijk weekend gehad en ik had een koelbox mee met 3,5 liter smoothie en allerlei Raw Food producten, zodat ik hierin mijn eigen keuzes kon maken. Ook op feestjes, etentjes en andere momenten, kwam ik met mijn eigen eten de tijd wel door.

Poep op je muur

Gistermiddag reed ik met mijn vier kinderen helemaal naar Zoetermeer naar een vriendin die ik al heel lang niet had gezien. Ze was jarig en deze vrouw heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik weet niet wat het is met sommige mensen. Van dat soort mensen heb ik er wel een aantal om me heen. Ze kunnen bij wijze van spreken kunstwerken van poep maken op je muur (ze is wel kunstenares, maar gelukkig met andere grondstoffen ;-) ) en dan vind je ze nog geweldig. Dat zijn mensen die op geen enkele manier iets negatiefs bij mij triggeren. Alles is simpelweg altijd goed en prima.

Kadootjes

Enniewee; haar verjaardagsfeest was overvloedig in elke zin des woords. Veel ontzettend leuke, gezellige vrienden en familieleden die allen het predicaat Levensgenieter verdiend hebben (met een hoofdletter L welteverstaan), veel heerlijk, zelfgemaakt eten (Indonesische voorouders, dan weet je het wel). En we zijn verwend, ik en de kids met allerlei kadootjes. Ben je jarig, deel je zelf uit! Hoe leuk!

Lachende boeddha

Boven op de foto zie je een boeddha die bij mijn vriendin in de tuin staat. Het is eigenlijk een lachende monnik. Aan de linkerkant ervan kun je een turquoise vlinder zien van stof. Dit is een klein, schattig tasje die haar moeder heeft gemaakt. Speciaal voor alle aanwezige dames in alle kleuren. Hoe lief! Deze heb ik uitgezocht omdat ik zo van groen en turquoise hou. Om zijn nek hangt een ketting en een prachtige groenige hanger die mijn vriendin zelf heeft gemaakt. Het is echt een klein kunstwerkje en we mochten er allemaal eentje uitkiezen!

Het goede leven

Lang verhaal kort, de sfeer was geweldig, de wijn en champagne vloeide rijkelijk, de eettafel met het buffet zakte bijna door zijn hoefjes en ik moest kiezen. Ik koos altijd om me aan mijn dieet te houden, maar vandaag koos ik ervoor wat hapjes mee te eten en zelfs een borrelglaasje champagne te nemen en een borrelglaasje rode wijn (vol, romig, fruitig, de lekkerste rode wijn ooit). Om deze keuze te verklaren moet ik gaan soulsearchen. Ahem. Bare with me…

Arrogant en eenzaam

Voor mij is een raw food dieet, mits ik mijn producten op kamertemperatuur eet, zodat ik niet doodvries, zoals ik in de blog van gisteren vertelde, een goed dieet. Ik voel me lichamelijk en geestelijk volkomen optimaal als ik zo veel mogelijk levende, plantaardige voeding tot mij neem. Echter; het is wel een eenzaam dieet. Niemand eet zo en je staat op speciale gelegenheden altijd met je eigen eten uit te leggen waarom je niet met de rest mee doet. Ik breng vaak eigen rauwe taarten mee en andere lekkere hapjes, zodat de rest kan proeven en ik het gevoel heb dat ik niet de enige rauw eter ben. En ondanks dat, voelde ik me op zulke momenten heen en weer geslingerd tussen een misplaatst gevoel van arrogantie (“Kijk mij eens gezond doen”) en eenzaamheid (“Maar ik ben wel de enige”). En daar had ik gisteren dus GEEN zin in. Dus koos ik ervoor wat lekkere hapjes mee te eten.

Zondigen? Wat kies je dan?

Na mijn keuze om mee te eten met het buffet en moest ik kiezen WAT ik dan zou eten. Ik heb ervoor gezorgd dat tachtig procent van mijn bordje uit rauw bestond (ik denk dat ik bijna alle garnering heb opgegeten ;-) ). Dit vulde ik aan met zelf gemaakte aioli en tzaziki en vis. Geen stokbrood, geen quiche, geen aardappels of andere snelle koolhydraten. Mocht je zelf dit Raw Food dieet volgen (gedurende 30 dagen of langer), dan denk ik dat het geen kwaad kan af en toe te zondigen, zolang je maar weg blijft van al te bewerkte voeding en de snelle koolhydraten. Een stukje vis of biologisch vlees is echt niet het einde van de wereld, zolang je bewust eet en met mate. En weg blijft van het je lichaam verzurende fast food.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er in principe niets mis is met een dieet van veel groenten en fruit in combinatie met vlees en vis. Veel populaire diëten zoals het Paleo Dieet en het Weston Price dieet hebben kerngezonde volgelingen. En ook is een dieet van veel groenten en fruit in combinatie met koolhydraten, zoals aardappelen, brood, pasta en rijst erg gezond. Zo lang je het maar niet samen eet!! Het is belangrijk om te kiezen tussen deze twee en als er een moment komt dat je even wilt afstappen van Raw Food, kies dan voor een veganistische optie met wat gekookt voedsel, zoals aardappels of rijst OF voor een meer Paleo/ Westen Price-achtige optie met veel groenten en wat vis en vlees, maar GEEN koolhydraten.

Een derde optie is om naast rauw eten te kiezen voor gekookte groenten en geen koolhydraten te nemen. Dat is voor mij meestal de meest gezonde optie. Terwijl ik dit schrijf is het ‘the day after’ en heb ik een buik alsof ik vijf maanden zwanger ben. Een beetje zoals de lachende boeddha van de foto! Mijn darmen zijn het in ieder geval niet zo eens met mijn Paleo-uitstapje van gisteren, maar ik vermoed dat ik in de loop van vandaag wel weer herstel. Ik heb in ieder geval geen spijt. Daarvoor was het feest te leuk, de mensen te aardig en het eten te lekker.

Liefs, van boeddha Tanja


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.