(Voor de continuïteit van deze Raw Food Challenge, zet ik de datum van deze blog op 19 juni, hoewel het in wezen 11 juli is als ik dit schrijf!)

 

Omdat we net een hittegolf achter de rug hebben in deze julimaand en ik samen met mijn kinderen de afgelopen week maar liefst VIJFTIEN (!!!) watermeloenen heb opgesmikkeld en watermeloenen niet alleen overheerlijk, dorstlessend en ontzettend gezond, maar ook geneeskrachtige eigenschappen hebben, wil ik het in deze blog van vandaag graag hebben over…. de watermeloen!

Wist je dat watermeloenen:

  • voor 97% uit water bestaan?
  • er jaarlijks zo’n 90 miljard kilo watermeloen wordt verkocht?
  • 23.440 genen hebben?
  • pitten hebben die je prima rauw kunt doorslikken en dat Aziaten deze pitten roosteren, zouten en opeten als delicatesse?
  • ook in kubusvorm worden gekweekt door de Japanners, die makkelijker te vervoeren en te bergen is?
  • preventief werken tegen hart- en vaatziekten en het ontstaan van kanker tegengaan door onder andere ons immuunsysteem een boost te geven?
  • het hoogste gehalte lycopeen van alle rauw geconsumeerde vruchten bevatten? En dat dit lycopeen een antioxidant is die het risico op prostaatkanker zeer verkleind en de gezondheid van ons hart zeer ten goede komt? En dat lycopeen tevens een vet aborbeerder is die in het bloed aanwezige vetten afbreekt, zodat als je watermeloen eet met vet voedsel, het je helpt afvallen en maagklachten tegen gaat?
  • daarnaast de stoffen betacaroteen en citrilline bevatten? En dat eigenschappen van deze stoffen zijn dat ze de aderen tot rust brengen en een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart en de vaten?
  • arginine bevatten die de gezondheid van de lever bevorderen, de afbraak van ammoniak in ons lichaam bevorderen en een zeer gunstig effect hebben op ons immuunsysteem?
  • ervoor kunnen zorgen dat je duizelig wordt of een beetje misselijk na het eten van een flinke hoeveelheid? Vooral op de lege maag of als mono meal (Dan eet je tijdens een maaltijd maar een soort groente of fruit). Dit komt door de sterk ontgiftende werking van watermeloen. De watermeloen spoelt de gifstoffen letterlijk uit je systeem. En dat kun je even merken.

En tot slot de toptip:

Wist je dat watermeloen maar op 1 manier echt superhandig gesneden en gegeten kan worden? De eerste watermeloen van de vijftien at ik zo: Ik sneed hem doormidden en lepelde de watermeloen leeg. watermeloen 123 75Heerlijk, maar wat een bende werd het ervan. Via mijn tweede zoon, leerde ik al snel hoe het WEL moet:

  • Je snijdt de watermeloen doormidden van punt tot punt
  • De watermeloen leg je met de snede helft op een bord of snijplank
  • Vervolgens maak je eerst verticale inkepingen met een mes van de ene naar de andere kant
  • En dan inkepingen van boven naar beneden
  • Hierdoor krijg je een raster, waar je de blokken watermeloen erg handig uit kan wegnemen en opeten. Wij vonden dit verreweg de meest handig manier van watermeloen snijden en eten!

Veel eetplezier met deze heerlijke vrucht!!

Liefs, Tanja

 

Photo credits and copyright: Tanja Ortmans

Bronnen:

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/143400-de-geneeskracht-van-watermeloen.html
  • http://www.ikeethalal.nl/watermeloen-super-gezond-en-een-aanrader-tijdens-de-zwangerschap/
  • Wikipedia

 


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen, twee katten, huiskip EN haar grote liefde in de buurt van Amsterdam.