Ik weet dat het vloeken in de échte veganistische keuken is: Vleesvervangers! Want alles wat iets van dieren bevat, zelfs het woord, is in het veganistische woordenboek al fout. Toen ik net begon met het raw vegan dieet in 2012 kreeg ik een stormloop van veganisten op mijn Facebook. En wat ben ik geschrokken! De haat en nijd tegen dierenmishandelingen die veel veganisten ten toon spreiden is misschien voor het goede doel, maar de manier waarop ze dit doen mist, in mijn optiek, zijn doel volledig. Mijn nieuwsoverzicht op Facebook stond ineens vol met mishandelde dieren en ellende. Nu weet ik toevallig dat er veel ellende is waar het om dieren gaat en ik ben ook van mening dat als je besluit vlees te blijven eten, dat je het beste eerlijk en biologische vlees van goed verzorgde dieren kan kopen. Ik koop af en toe vlees en vleeswaar voor mijn kinderen en dat is altijd biologisch. Soms is voor hun een tosti ham-kaas of een uitsmijter ham-kaas, een wrap met salami en kruidenkaas of een broodje boterhamworst gewoon een traktatie. En als je nu besluit om fabrieksvlees (van dieren die afgrijselijk behandeld worden als een fabrieksvoorwerp > in het Engels noemen ze dit factory farming) te blijven eten, wees dan in ieder geval zo eerlijk om te weten hoe het er aan toe gaat. Er zijn diverse vreselijke video’s op Youtube te vinden.

Maar even terug naar het onderwerp. Vleesvervangers. De meeste van ons zijn nu eenmaal opgegroeid met vlees. Ik ben als kind vele jaren vegetarisch geweest, omdat mijn moeder dit is en vegetarische kookboeken schreef en cursussen gaf als Antroposofisch voedingsdeskundige. En ik zal je zeggen dat ik het totale gebrek aan vlees niet fijn vond. En hoewel mijn moeder heerlijk kookte, miste ik het vlees echt. Als ik bij vriendinnetjes mocht eten, at ik bij de biefstuk of de gehaktbal mijn vingers bijna op. Het is vooral de vlezige textuur van vlees en het gevoel dat je écht iets eet, wat ik soms mis nu ik voornamelijk plantaardig door het leven ga.

Ik heb in ieder geval een oplossing gevonden voor mijn vleesbehoefte en die wil ik vandaag graag met jullie delen. Het is zo simpel dat ik er van moet lachen. Voorheen gebruikte ik gedroogde tomaatjes door bijvoorbeeld mijn salade om de ‘bite’ van vlees te krijgen. En dit heerlijke goedje gebruik ik om nu dit recept van vleesvervangers te maken. Ik heb het zelf ontdekt bij het maken van de pizza en heb het er in gehouden, omdat het zo lekker is. Ook om te snacken voor tussendoor als je even wat stevigers wilt eten. Waar heb ik het over?

Gedroogde en gemarineerde champignons!!!

Dit recept is zo bloedsimpel (oeps, sorry voor de ongemerkte woordspeling, no pun intended 😉 ). Hier komt ie!

Recept

  • Ik heb twee bakken van 400 gram champignons gekocht (Kastanjechampignons zijn nog lekkerder vind ik, maar gewone zijn ook heerlijk)
  • Daarnaast een potje gedroogde tomaten op olie
  • De tomaatjes heb ik fijngemaakt met de staafmixer en daar wat olijfolie bij gedaan
  • De champignons heb ik in plakjes van ongeveer 4 millimeter dik gesneden en in een kom gedaan
  • Het gedroogde tomatenmengsel heb ik in de kom bij de champignons gedaan en alles heel goed gemengd, zodat de champignons gemarineerd zijn.
  • Dit mengsel kun je desgewenst een aantal uur in de koelkast laten staan, zodat de marinade intrekt
  • Daarna heb ik de champignons uitgespreid op 4 drooglades van mijn droogoven. Dit kan ook op de allerlaagste stand van de oven met een pollepel tussen de deur. De champignons heb ik op 45 graden gedroogd gedurende twee keer 7 uur.
  • Het is belangrijk om niet alle champignons in de koelkast te bewaren, omdat ze niet lang houdbaar zijn. Ongeveer een week. Ik heb ze in pakketjes ingevroren en als ik wat nodig heb, haal ik het uit de vriezer en ontdooi ik het voor mijn gerecht.

Deze champignons zijn overheerlijk om gewoon als snack te eten, maar ook op de vega pizza en door een salade. Ook heb ik een gedroogde cracker belegd met mayonaise (zie link hieronder), alfalfa en champignons. Een hamburger! En ik heb gemerkt dat de gemarineerde champignons erg goed combineren met pijnboompitten en  limoensap, bijvoorbeeld door de salade. Maar ook de zelfgemaakte mayo is overheerlijk bij de salade met gemarineerde champignons.

Ik wens je een smakelijk eten! Mocht jij nog andere variaties hebben op dit recept en de toepassing ervan; dan hoor ik het graag in de reactie hieronder!!

Liefs, Tanja

Photo credits and copyright: Tanja Ortmans


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.