Vroeger dacht ik altijd dat een salade niet lekker kon zijn zonder room, ham, kaas, ei of vis. Maar echt waar, dat is de allergrootste kletskoek. Je kunt echt smullen als een Fransman van de meest fantastische veganistische salades. Zeker met de tips die ik je in de blog van vandaag ga geven. Pas vorige week struikelde ik over een video van een specialist in Raw Food die uitlegde welk basisingrediënt je kunt gebruiken voor een meer dan geweldige salade dressing. Die krijg je vandaag van mij, tesamen met nog meer elementen van de perfecte salade(dressing)!

Ik heb een heerlijk druk bourgondisch weekend gehad, waarbij ik op zaterdag een verjaardagslunch had van mijn nichtje en op zondag ging eten bij mijn schoonouders op de camping. Eetmomenten die voor de prille raw foodie vaak best lastig kunnen zijn. Sowieso weet je als je dit leest en wel eens op dieet bent geweest, dat feestjes, festiviteiten en andere gezellige samenkomsten met veel lekker eten in den beginne niet makkelijk zijn. Terwijl de rest van het feestvierende gepeupel zich tegoed doet aan wijntjes, biertjes, kaas, worst, hapjes, stokbrood met salades en in de zomer misschien een BBQ, zit jij in het slechtste geval op een wortel te kauwen.

Nou ik zal je zeggen: Ik ben dit weekend met vlag en wimpel geslaagd! Ik taalde niet naar alle lekkernijen en was geweldig in mijn eigen sas met de groene blad salades die ik nuttigde. Zowel mijn zusje als mijn schoonmoeder had gezorgd voor lekker veel groenvoer, waar ik een heerlijke salade van kon samenstellen. Mijn zusje had daarnaast een dressing voor me van olijfolie, balsamico azijn, peper, zout en wat stukjes ui die ik heerlijk over de salade kon sprenkelen.

Echter…. naar mijn schoonouders had ik eigen gemaakte salade dressing mee en je kunt hieronder lezen hoe ik die heb gemaakt. Ik kan er echt met mijn hoofd nog steeds niet bij dat ik al drie jaar geleden ben gestart met dit dieet en nog op geen enkele manier ooit over deze tip ben gestruikeld, noch dat ik hem zelf heb verzonnen. Onbegrijpelijk. Het maakt mijn leven als bourgondiër namelijk een stuk makkelijker en leuker. Benieuwd? Hier komtie!

 

Saladedressing met geheim component!

 

Ik maak altijd heerlijke salade dressings en koude schotels, salades, etc., rauw of niet rauw. Al zeg ik het zelf! Maar deze tip had ik nog niet zelf verzonnen. Voor mijn raw food dieet en mijn wens om een volle, goed smakende dressing bij mijn salade te hebben, maak ik al jaren rauwe mayonaise. Klik hier voor het recept. Een beetje extra azijn erbij, wat olijfolie en kruiden en voilá! Het nadeel van deze saladedressing is dat hij behoorlijk vet is. En een succesvol Raw Food dieet waarbij je je fit voelt, uitgerust en slank wordt en blijft, bestaat het liefst niet uit te veel vetten. Echter; ik hou niet van die salades met drie druppels dressing. Ik geloof in OVERVLOED! Met deze slank makende dressing hieronder, kun je genieten en toch slank worden en blijven.

Hoe maak je nou een goede, uitgebalanceerde saladedressing?

Deze bestaat uit diverse componenten:

Het volle volume
Dit is de toptip! Ben je er klaar voor? Hou je net als ik van een overvloedig besprenkelde salade, gebruik dan gepureerde rauwe groenten als de basis voor jouw dressing! In deze rauwe dressing, zorgen heerlijke, levende groenten die vol van smaak en textuur zijn voor het volume. Deze pureer je met de staafmixer of in de blender en zo maak je de basis voor de rest van de dressing. Je kunt bijvoorbeeld variëren met stukken courgette, aubergine, tomaat, gele pompoen of komkommer. Maar ook met champignons kun je een heerlijke basis maken met een herfst-achtig tintje. Ik heb de laatste dagen echter geëxperimenteerd met paprika! Omdat ik eigenlijk de gele en rode paprika het lekkerst vind, blijft de groene (uit mijn driekleur paprika pakket) altijd liggen. Dat vind ik een beetje zonde, dus heb ik ze in stukjes gesneden en gepureerd met de staafmixer (of blender). Het geweldige voordeel van groenten als basis gebruiken voor je dressing is dat ze vetvrij zijn en bomvol zitten met vitaminen, mineralen en micro nutriënten. Eet je zelf ook liever niet meer de chemische, ongezonde vol verzadigd vet zittende dressings in flesjes van de winkel? En wil je ook liever minder dierlijke producten eten en genieten van een heerlijke en supergezonde dressing? Lees dan verder voor de rest van de componenten voor jouw eigen topsalade!

De romige smaak
Een paar likken rauwe mayonaise geven je dressing een volle, romige smaak. Eventueel kun je variëren met de mayonaise-dipsaus variaties van mijn mayonaise recept. Ik vind het ook lekker om notenpasta’s te gebruiken in de dressing, zoals cashewnotenpasta, amandelpasta en hazelnootpasta. Daarnaast is Jonge Thaise kokosnootvlees heerlijk, alsmede de meer reguliere oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Let er wel op dat deze extra vergiene zijn en onverhit. De olie gaat bij het volume dat je hebt gecreëerd met de gepureerde basis-groenten.

Zilt en zoutig
Natuurlijk is geen dressing af zonder zout. Je hoeft hiervoor echter geen tafelzout met Jodium of Zeezout te gebruiken. Zelfs gezonde zouten zoals Roze himalayazout hoef je niet persé te gebruiken. Zout eten is ons aangeleerd en met alle zoute smaakversterkers in ons reguliere voedsel, zijn onze smaakpapillen eigenlijk overbelast. Als je ‘clean’ gaat eten, ga je automatisch ook minder zout gebruiken en zou het kunnen dat je zout op een gegeven moment gaat vervangen met andere elementen zoals: citroensap, lime en selderijstengel. Kelp is een zeewier dat ook heerlijk is door de salade. Het bevat bovendien jodium, dat goed is voor een goed functionerende schildklier. Daarnaast bevat het vitamine B2, niacine, choline, caroteen en algeninezuur en nog 23 mineralen. Nori bladen, waar je sushi mee maakt, gebruik ik ook wel in de sla. Ik verknip ze dan in kleine stukjes en zo krijgt je salade een echt ‘vissig’ karakter.

De zure touch 
Een salade wordt heerlijk fris en punchy van smaak met wat zure elementen er in. Ik ben persoonlijk echt een grootverbruiker van citroen. Je kunt de citroen uitpersen en wat druppeltjes bij de saladedressing doen. Je kunt ook wat van de schoongeboende schil raspen voor een extra pittig zuur element. Maar ook limoen, sinaasappel, grapefruit en appel-azijn en andere azijnsoorten horen in dit onderdeel thuis. Proef zelf wat jou het beste bevalt. Ik vind zelf een salade pas af met wat citroensap en appel-azijn!

De pittige punch
Hou je van pittig, dan mogen een of meerdere componenten uit dit onderdeel niet ontbreken uit jouw saladedressing. Denk hier bijvoorbeeld aan versgemalen zwarte peper of cayenne peper. Maar ook pittigere pepers zoals rode peper en Jalapeño zijn geweldig in een dressing als je ervan houdt. Als je de pitjes van de pittige pepers verwijderd, verliezen ze iets van hun hitte, maar behouden hun specifieke smaak. Wil je pittig maar anders, varieer dan eens met verschillende soorten mosterd, zoals Franse en Zaanse mosterd. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het element ‘ui’ in mijn dressing. Ik doe vaak een stukje ui al in de blender of pureer het met de staafmixer als ik nog maar met de basis van de saus bezig ben. Vooral heerlijk in combinatie met appel!

Een vleugje zoet
Ik ben dol op zoet in mijn salades. Een handje gemengde gedroogde vruchten of alleen rozijnen strooi ik er regelmatig overheen. Het ziet er leuk uit, smaakt fantastisch en geeft de salade ook een ‘bite’. Maar ook stukjes appel (lekker in combinatie met stukjes ui!), plakjes banaan en stukken mango of ananas doen het erg goed in een salade. Denk ook eens aan snoeptomaatjes, zoete puntpaprika, rode en gele paprika en gedroogde tomaten. Ik vind het zelf fijn als mijn salade ook wat te bijten valt zoals het geval is met deze in stukjes gesneden elementen. Of het veganistisch verantwoord is of niet, daar valt over te twisten, maar ik gebruik zelf veel honing in mijn dressings. Vaak in combinatie met tijm. Ik gebruik lokaal geteelde, koudgeslingerde, biologische honing. Technisch gezien is deze rauw. Vega niet echt, maar het is een randgeval. Echter te lekker om te laten liggen!

Knapperige finishing touch
En als je dan ECHT wilt uitpakken, dan strooi je nog wat crunchy elementen over je salade als ‘kers op de taart’ en ‘puntjes op de i’. Fijngehakte noten, onverhitte pijnboompitjes, zaden en pitten, maar ook verkruimelde rauwe crackers (voor een recept klik hier) geven salades een knapperige finishing touch. Heb je een dehydrator (droogoven) tot je beschikking, dan kun je misschien ook eens experimenteren met het drogen van andere ingrediënten, zoals groene kool, courgette, aubergine, wortel, paprika, etc. Je kunt deze marineren met kruiden en olie en na het drogen in de dehyfrator heb je heerlijk knapperige goodies die je over je salade kan sprenkelen. Maar ook pitten en zaden zijn overheerlijk als ze gemarineerd uit de dehydrator komen.

Affijn, met deze saladeressing en salade-elementen, bereid je de beste rauwe salade die bovendien zuivelvrij is, eivrij, gluntenvrij en suikervrij, dus supergezond!

Varieer naar hartenlust en proef welke componenten in je saladedressing jou het beste liggen! Ik vind het erg leuk om te horen wat jij verzonnen hebt. Laat gerust je reactie achter onder deze blog. Ik reageer altijd!

Liefs, Tanja


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.