Als heel klein meisje wist ik wel waar de chocola lag. Naast het bed van mijn opa! Een aangebroken reep melk chocolade kon ik vinden in de bovenste lade van zijn donkerhouten eiken nachtkastje. Als ik aan hem vroeg of ik een stukje mocht, dan mocht dat natuurlijk. Ik had de liefste opa van de wereld! Mijn opa en oma hadden twee zoons en een dochter. Hun jongste zoon werd mijn peetoom en hun dochter mijn moeder. Als mijn oom jarig is, is het niet moeilijk om een cadeau te verzinnen. Chocola! Het liefst een reep melkchocolade van Verkade. En mijn moeder dan… die is ook dol op chocola, maar eet daarentegen het liefste melkchocolade van Cote D’ôr. De paashaas die ik als kind probeerde te bewaren werd opgegeten door mijn zusje en als ik nu chocola in huis haal, eten mijn kinderen dat binnen no time op.

Arme ik, ik ben zwaar erfelijk belast met een enorme chocolade verslaving. Het zit zo diep in mijn genen dat ik vermoed dat er weinig aan te doen is. Ik kan me nog herinneren dat ik net na het stoppen met roken in 1997 een jaar lang bijna dagelijks heb gesport. Heerlijk slank was ik. Totdat de zomer overging in de winter, de zin in aerobic mij verging en ik overstapte op een dieet van Cote D’ôr. Anderhalve kilo at ik per week en ik kwam binnen een half jaar 12 kilo aan. Ik ben kampioen aankomen en kampioen chocola eten. Kansloos om mij te laten stoppen met suiker en chocola eten, mits ik dat met chocola doe!

En dat is nou precies wat ik de afgelopen jaren met veel succes heb gedaan, telkens als ik weer stopte met suiker. Dat hou ik dan meestal een half jaar vol, tot het weer feestdagen-seizoen is. Maar dat terzijde. Geen suiker eten is fantastisch en je voelt je zowel lichamelijk als geestelijk duizend keer beter. Maar stoppen met suiker is geen makkie. Tenzij je dat op de bourgondische-Tanja manier doet. Hier komtie!

RAUWE CHOCOLA!!

Dit is echt mijn oplossing. Ik maak overheerlijke rauwe chocola. In bulk! En die bewaar ik dan in de koelkast. Kijk, de eerste twee weken val je er echt niet mee af, maar je komt wel van je suiker verslaving af. En daarna taal je er niet meer naar. Ja af en toe misschien een stukje rauwe chocola voor de lekkere smaak, maar niet omdat je MOET. Ik eet nu nog nauwelijks chocola, maar heb toevallig vandaag weer een portie gemaakt, puur omdat ik me niet lekker voel. Geestelijk en lichamelijk niet en de beste oplossing in zo’n geval is dan…Chocola. Dat weet iedere vrouw!

Ingrediënten Rauwe Chocolade Rotsjes

 • Een mengsel van rauwe gehakte nootjes, zaden, pitten (wat jij lekker vindt, het is jouw feestje. Zoals hennep- chia-, sesam-, en/ of lijnzaad, zonnebloem- en/ of pompoenpitten en walnoot, hazelnoot, pecannoot, amandelen, etc)
 • Een mengsel van rauwe, gedroogde vruchtjes, zoals cranberries, krenten/ rozijnen en goji bessen
 • 200 gram onverhitte kokosboter
 • 200 gram rauwe cacao boter
 • 4 volle eetlepels rauwe cacao poeder (wil je puurdere chocola, dan doe je er iets meer in)
 • 3 volle eetlepels rauwe palmsuiker (wil je zoeter, proef even en gooi er wat extra lepels in! Palmsuiker heeft een extreem lage Glycemische Index, wat betekent dat het heel langzaam wordt opgenomen in je bloed en je er zodoende geen schommelende bloedsuikerspiegel van krijgt. En het is in wezen vruchtensuiker. Net als het gedroogde fruit in de chocola. Dus gezond!)
 • snuf himalaya zout
 • halve theelepel kaneel (als je dat lekker vindt, geeft de choco een winters tintje)
 • snufje cayenne peper (ook alleen als je dit lekker vindt, dit geeft een extra bite)
 • 2 theelepels rauw vanille poeder (optioneel, want vanille poeder is erg duur, maar wel super lekker. Geeft de chocola een zachte, warme smaak)

Bereidingswijze:chocolade proces fff55 procent80

 1. Smelt de kokosboter en cacao boter au bain marie in een pan op een laag vuurtje.
 2. Vermeng alle droge ingrediënten in een kom, behalve de goji bessen
 3. Als de boter goed is gesmolten, vermeng deze dan met de droge ingrediënten
 4. Ondertussen heb je een bakblik of een vierkante schaal met opstaande rand ingewikkeld in plastic (bv. in een kleine pedaalemmerzak geschoven). Hierover verspreid je goji bessen.
 5. Schenk hierop het mengsel uit de kom
 6. Laat uitharden in de koelkast gedurende enkele uren
 7. Et voilá! Als je het massieve stuk chocola losmaakt van het plastic en in stukken breekt, zijn je heerlijke chocolade rotsjes klaar!

Natuurlijk kun je eindeloos experimenteren qua ingrediënten. Bijvoorbeeld ander gedroogd fruit, andere noten, ingrediënten weglaten, etc. En wat ik ook nog wel eens doe is een mengsel maken van gedroogde vruchten en noten, die laten weken, pureren en dat er doorheen doen. Dan krijg je een soort muësli bar.

Deze chocolade rotsjes zijn ook erg leuk als cadeau voor als je naar een verjaardag gaat of ergens op visite. Inpakken op een mooie schaal met doorzichtige folie en klaar!

Ik wens je een smakelijk eten en heel veel plezier met chocolade eten en van de suiker afkomen!

Liefs, Tanja


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.