8 Veiligheidstips die elk kind moet weten

 

Vroeger hing het bekende touwtje uit de brievenbus, lag de reservesleutel onder de deurmat en speelden wij als kinderen buiten tot het donker werd. Tegenwoordig willen we onze eigen kinderen ook deze zorgeloze jeugd geven, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat onze kindertjes wel veilig zijn.

Dat geldt voor mij –een product van de seventies- en moeder van vier uiteraard ook en daarom verzamelde ik in de loop der jaren de beste veiligheidstips voor onze kinderen (en ons als ouders). Laten we ervoor zorgen dat onze kids lekker zorgeloos hun leventje kunnen leiden, maar ondertussen wel de kennis en kunde hebben zichzelf veilig te houden, waar mogelijk.

Ik heb mijn eigen kinderen opgevoed met een sterk zelfdenkend vermogen en goede intuïtie en hen ook geleerd daarnaar te luisteren (zie Tip 8!). Daarnaast zijn onderstaande tips in mijn optiek goed om door te nemen met je kind(eren):

  1. Stap nooit, echt NOOIT een auto in van mensen die je niet kent, ook al zeggen ze dat het moet van je ouders of dat je ouders een ongeluk hebben gehad en jij snel naar huis moet of dat ze puppies hebben of snoep of jouw hulp nodig hebben of welke smoes dan ook. Stap gewoon nooit in een auto van een onbekende (hoe oud je ook bent). Blijf ook weg van mensen die jou volgen per auto en kom ook niet te dichtbij een auto om met mensen binnen in de auto te praten als je ze niet kent.
  2. Volwassenen en anderen die hulp nodig hebben horen dit niet, echt nooit aan een kind te vragen, maar aan andere volwassenen. Volwassenen zouden jou ook niet mogen vragen om de weg, of om jouw hulp te zoeken naar een verloren puppy. Ook mogen ze nooit aan jou vragen mee te gaan omdat papa of mama dat zogenaamd gezegd heeft, of omdat papa of mama een ongeluk heeft gehad, of met een ander smoesje.
  3. Zorg ervoor dat je met je ouders een speciaal wachtwoord hebt afgesproken dat ALLEEN jij, je ouders en eventueel opa, oma, broers, zussen kennen. Als iemand die jou niet kent jou iets vraagt, bijvoorbeeld om mee te komen, dan zullen ze jou dit wachtwoord moeten kunnen geven.
  4. Zorg dat je snel weg komt van iemand die jou ergens naartoe probeert mee te nemen. Schreeuw, of roep hard “Deze man is niet mijn vader”, of zoiets, schop, sla of doe iets anders om weg te komen. Een kind dat lastig is mee te nemen, wordt gewoon minder snel meegenomen. Kinderlokkers zullen voor de ‘makkelijke prooi’ gaan.
  5. NOOIT liften. Echt nooit. Zie regel 1. Ga gewoon nooit in een auto zitten van mensen die je niet kent. Punt uit klaar. Hoe oud je ook bent. Dit is een belangrijke.
  6. Niemand mag tegen jou zeggen dat je een geheim of speciaal geheim moet of mag bewaren. Als ze dat wel doen, vertel het dan onmiddellijk tegen je ouders, wat ze ook zeggen. Ook als ze dreigen boos te worden of jouw familie iets aan te doen. Altijd alles tegen je ouders zeggen.
  7. Niemand mag jou aanraken op plekken die bedekt worden door jouw ondergoed. Als dit wel gebeurt, of dreigt te gebeuren; onmiddellijk vertellen aan je ouders, zie regel 6.
  8. Je mag altijd NEE zeggen als iets niet goed voelt. In welke situatie dan ook. Gebruik hier de BB regel. Buik Beleefd. Buik gaat altijd voor beleefdheid, oftewel als je in je buik voelt dat er iets niet klopt maar het is niet beleefd om bijvoorbeeld weg te rennen, luister dan ALTIJD naar je buik. Je kunt beter onbeleefd zijn en veilig, dan beleefd en onveilig.

Ik zou wensen dat de wereld een veilige plek is. Helaas is dit niet altijd het geval. Laten we onze kinderen in ieder geval proberen veilig te houden. Ik hoop dat ouders en kinderen zodoende iets zullen hebben aan deze 8 tips.

Tanja Ortmans, moeder van vier

 

Photo Credit Creative Commons, Photo ‘Children at play‘ by Liz West (Flickr)


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.