Portret Kek Mama Vrije Geesten, februari 2015

Tanja (41, psychotherapeut en meditatietrainer, moeder van Silas (12), Otto (10) Isis (8) en Hugo (6)) wordt gezien als levenskunstenares, zelf ziet ze zich als pionnetje in het levensspel. “In dit nu speelt het hele leven zich af.”

“Mensen noemen mij wel eens een levenskunstenares. Dat vind ik een compliment. Tegelijk vind ik het ook wel gek dat ze me zo zien. Ik vind mezelf juist heel normaal. Oké, ik kleed me graag mooi aan: kleurrijk, met veel sieraden en make-up en als ik zin heb plak ik gerust glittertjes op mijn gezicht. Waarom zou ik al dat moois in de kast laten hangen terwijl je er iedere dag een feestje van kan maken? Soms hang ik zelfs slingers op en bak ik taart om de dag te vieren.

Ik zie het leven als een groot feest én een groot spel. Dat laatste houdt me al jaren bezig: wie zijn we eigenlijk? Ik zie de aarde als een speelbord waar wij met z’n allen op spelen, alle mensen zijn pionnen en we worden aangestuurd door iets wat groter is dan we kunnen bevatten. Het leven komt zoals het komt en is zoals het is. Er is maar een moment en dat is het huidige moment. En in dit nu speelt het hele leven zich af. Alleen in dit nu is geluk te vinden vanuit jezelf. Dat wil ik ook meegeven aan mijn kinderen. Daar doe ik eigenlijk niets bijzonders voor: voorleven is de beste opvoedmethode. Ze zien mij leven vanuit het hart. Dat wil niet zeggen dat er bij ons thuis geen regels zijn en het een Janboel en altijd feest is. Gebruik gewoon je gezonde verstand. Natuurlijk zijn er dan grenzen, maar daarbinnen mag iedereen doen wat hij of zij wil. Dat vind ik een prettige omgeving voor zelfontplooiing.

Acht jaar geleden stond ik heel anders in het leven. Ik was getrouwd, roddelde veel, klaagde veel en oordeelde over alles. Alles wat gebeurde kwam van buitenaf, werd mij aangedaan. Tot ik op een dag radicaal besloot zo niet meer te willen denken. Ik zocht het voortaan bij mezelf. Mijn oordeel over anderen zei meer over mij dan over hen, maar wát zei het dan? Het was een pittige en mooie zoektocht waarbij ik mezelf flink ben tegengekomen. Wat ik ervoor terug kreeg is een veel relaxter mens. Loslaten en leven met boerenverstand en vanuit het hart maken mij nu wie ik ben.”

Bron: Kek Mama februari 2015, Thema Vrije Geesten