Eigenlijk is elk woord dat ik opschrijf in deze blog er eentje te veel. De woorden van de bijzondere monnik David Steindl-Rast in onderstaande prachtige video zeggen alles al. De eerste twee decennia van zijn leven, gekleurd door de Tweede Oorlog waren bepalend voor het bijzondere pad wat hij zijn verdere leven zou afleggen. Het pad naar geluk en het onderwijzen ervan.

Geboren in 1926 in Wenen, bracht hij in de Tweede Wereldoorlog zijn tienerjaren door in een door Duitsland bezet Oostenrijk. Gedurende de hele oorlog was hij naar eigen zeggen omringt door dood en verderf. Bombardementen, leeftijdsgenoten die omkwamen en heel veel leed en pijn van mensen in zijn land. Hij was blij en verbaasd dat hij op 19-jarige leeftijd de oorlog overleefd had. De jaren na de oorlog waren heel gelukkig voor hem. Hij feestte in Salzburg, genoot van muziek, samen met vrienden en de vriendinnetjes die hij had. Hij realiseerde zich dat hij zo ontzettend gelukkig was samen met zijn leeftijdsgenoten, omdat hij de dood al die jaren lang constant in de ogen had gekeken. De blijdschap en dankbaarheid van het overleven van de oorlog, zorgde voor de intense gevoelens van geluk.

David las in die tijd het een en ander van Sint Benedictus  en een zinnetje van de Wet van Sint Benedictus heeft grote indruk op hem gemaakt: “To have death before your eyes at all times”. En dat was nou precies wat hij de hele oorlog had gedaan, de dood in de ogen gezien de hele tijd. Hij realiseerde zich dat doordat de dood hem constant omringt had, hij juist optimaal in staat was om volledig in het huidige moment te leven. “Als je denkt dat je maar heel weinig tijd hebt om te leven, kom je juist helemaal tot leven!”.

Hij dacht dat vanwege deze wijsheid, het wellicht een goed idee zou zijn om een Benedictijnse monnik te worden. Maar die gedachte joeg hem angst aan en hij verzon allerlei excuses om dit pad te ontwijken. Uiteindelijk kwam hij, zeven jaar later, als 26-jarige toch in een klooster terecht, nog wel in de Verenigde Staten en toen hij hier voet aan de grond zette, wist hij gelijk dat hij hier op het juiste adres was. En dat is al meer dan zestig jaar zijn thuis.

Maar wat is nou de ultieme sleutel naar geluk? Broeder David heeft het antwoord. Ik hoop dat je een inspiratie-boost uit deze korte video kunt halen. De Nederlandse vertaling heb ik eronder gezet.

Je denkt dat dit gewoon een andere dag is in je leven.
Het is niet ‘gewoon een andere dag’.
Het is die ene dag die je gegeven is, vandaag.
Het is je gegeven, het is een geschenk.
Het is het enige geschenk dat je op dit moment hebt.
En de enige gepaste reactie is dankbaarheid.Als je niets anders doet dan het uitbouwen van deze reactie, op het geschenk van deze unieke dag…
Als je leert te reageren alsof het de eerste dag in je leven was, maar ook de allerlaatste dag…
Dan zul je deze dag heel goed besteden.Begin met je ogen te openen en verwonderd te zijn dat je ogen hebt die je kunt openen.
Dat geweldige pallet van kleuren dat ons constant ter beschikking staat voor het beleven van vreugde.Kijk naar de lucht. Kijk eens goed naar de lucht. En bemerk hoe de lucht verandert van moment op moment. En hoe de wolken komen een gaan.
We merken dagelijks het weer op, maar niet de nuances van het weer. We hebben het gewoon over ‘goed weer’ of  ‘slecht weer’.
Deze dag, nu op dit moment, heeft uniek weer!
Misschien wel weer wat exact in deze vorm nooit meer terugkeert. De formatie van wolken in de lucht zal nooit meer zo zijn als nu op dit moment!
Open je ogen en kijk hiernaar.Kijk naar de gezichten van de mensen die je ontmoet.
Elk heeft een geweldig verhaal achterhun gezicht.
Een verhaal dat je nooit helemaal volledig kunt bevatten.
Niet alleen hun eigen verhaal, maar ook dat van hun voorouders.
We gaan allemaal zo ver terug.
En op dit huidige moment, op deze huidige dag, alle mensen die je ontmoet, van diverse generaties en van overal vandaan, vloeien samen en ontmoeten je hier…
Net als een vloeiende waterval des levens…het kan gebeuren als je je hart ervoor opent…Open je hart voor het geweldig geschenk dat de mensheid ons geeft. Als je de schakelaar omschakelt gaat het licht aan, als je de kraan opendraait is er warm water en koud water…En drinkbaar water! Dit is een geschenk dat miljoenen op de wereld nooit zullen ervaren.Dit zijn er maar een paar van een enorme hoeveelheid geschenken waar je je hart voor kunt openstellen.
Dus ik wens je toe dat je je hart kunt openen voor al deze zegeningen. En ze door je heen laat stromen.
Dat iedereen die je zult ontmoeten op deze dag, gezegend zal zijn door jou. Gewoon door jouw ogen, je glimlach, door je aanraking. Gewoon door jouw aanwezigheid!Laat de dankbaarheid overvloeien in zegeningen om jou heen. En dan zal het écht een goede dag zijn.Vertaling: © 2009 Tanja Ortmans

 

Korte dankbaarheidsmeditatie van Deepak Chopra:

Bronnen: Wikipedia, YouTube, The Magic Factory.nl

Photo credits: Sunrise by Irish Eyes (Morguefile)


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.