Klachten in de morgen

Ik word vanochtend wakker met een lichte hoofdpijn en erge pijn in mijn rechterheup en rechterenkel. Ik realiseer me dat ik gisteren (hoe dom en hoe lekker ook) paprika ships heb gegeten. In paprika ships zit een hele lading smaakversterker (ook wel vetsin, msg, mononatrium glutamaat, e 621, gist extract, etc genoemd) hetgeen een neuro toxine is en te allen tijde vermeden moet worden in ons dieet. Het kan zorgen voor hoofdpijn, migraine, vreetbuien, overgewicht en tal van andere klachten. Voor meer informatie, kijk eens op deze website.

Daarnaast is ships (net als andere gefrituurd voedsel, suiker, witmeel, brood, etc) erg verzurend voor je lichaam en kan tal van klachten veroorzaken. In mijn geval zorgt een verzuurd lichaam voor ontstekingsklachten wat mijn yoga praktijk er niet eenvoudiger op maakt. Als je ook altijd last hebt van ontstekingen, je darmen, je gewrichten en andere vage klachten hebt, kijk dan eens of je een week broodvrij en suikervrij kunt eten. Let maar eens op wat er met je gebeurt in positieve zin!

En dan de ochtendyoga

Het is niet voor niets dat ik vandaag weer start met een yoga video van de Amerikaanse Sean Vigue, dezelfde als gisteravond. Ik vind het een beetje spannend, omdat ik al gezien heb dat de sessie een aantal houdingen heeft met het hoofd naar beneden, zoals downward dog, child’s pose en forward fold. De start van de sessie verrast me, omdat het heel mindful oogt, aanvoelt en ook de muziek is heel rustgevend. Sean start fijn met de ademhaling in kleermakerszit. Er wordt veel gestrechtst en dat voelt aangenaam voor mijn spiertjes. Deze yoga leraar kan dus naast een hippe dude, ook heel zen zijn, dat is mooi om te zien. Ik merk wel wat verschillen op met mindful yoga en dan met name de wijze waarop hij er in staat.

Verschil deze yoga met mindful yoga

Ik zal een aantal van zijn opmerkingen tegen het licht houden. Hij zegt bijvoorbeeld:

“Between ease and effort lies your pose, Find where it’s tight and keep breathing, Balance is not given, it is earned” (Vertaling is: Tussen gemak en moeite vind je je houding, Zoek waar het krap voelt en blijf ernaar toe ademen, Balans wordt je niet gegeven, maar moet je verdienen).

Bij mindful yoga gaat men ervan uit dat je juist niet moet werken en als het vast, of krap voelt, je iets meer mag loslaten. Ease (gemak) is hier het sleutelwoord en effort (moeite) moet worden vermeden. Bij mindfulness wordt niet gewerkt, maar vind de yoga jou als het ware. Ten slotte stelt hij dat je de balans die zo belangrijk is bij yoga moet verdienen door te oefenen. Deze is je niet van nature gegeven. Als ik kijk hoe mijn kinderen met gemak hun balans vinden en hoe volwassenen deze in de loop van hun leven verliezen denk ik dat balans je juist van nature wordt geschonken. Het is in mijn optiek dat de verstarring die optreedt door de eigen blokkades van de geest en het lichaam, zorgt voor het verstarren van het lijf en het verliezen van balans. Ja en dan moet er weer worden geoefend om deze balans terug te krijgen. Maar ooit was het er als vanzelf.

Dankjewel Sean, ik heb gezien dat je ook een avondyoga hebt voor de zonsondergang. Het lijkt me heerlijk die vanavond of morgenavond te doen.

 

Liefs, Tanja en tot morgen (of vanavond 😉 )

 

 

 


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.