Het bereiden van je maaltijden op een raw food dieet kost doorgaans iets meer tijd dan het klaarmaken van gekookt voedsel. Wat weinig mensen weten is dat je hiervoor in de plaats heel wat uren extra krijgt in een etmaal. Voor mij zijn dat ongeveer twee uur extra, omdat ik dit aantal uren minder slaap per nacht, sinds ik mezelf voedt met een dieet van enkel levende, plantaardige voedingsmiddelen. Daarnaast zorgt dit dieet ervoor dat je veel en veel meer energie hebt dan op een dieet van gekookte, veelal bewerkte voedingsmiddelen. Mooi meegenomen toch? Wel voor mij, omdat ik als alleenstaande moeder van vier kids met een passie voor schrijven en gezondheid gewoon regelmatig klaag dat ik te weinig uren in een dag heb.En als ik slecht eet heb ik simpelweg te weinig energie om alles te doen wat ik graag zou willen.

Het feit dat ik minder slaap nodig heb op een Raw Food dieet geldt bij lange na niet voor alle Raw Foodies, maar is wel een bekend bijverschijnsel van deze wijze van eten. Dat is logisch, omdat ons lijf zich gedurende de nacht ontdoet van gifstoffen en op celniveau regenereert. Hoe schoner je eet, des te minder moeite ons lijf heeft om zich te herstellen van alles wat zich gedurende de dag heeft opgestapeld aan toxines en voedselresten.

Als ik Internet op duik om hierover meer te weten te komen, vind ik op het forum van ‘The Rawtarian’ diverse reacties van mensen op de vraag of ze anders slapen nu ze een dieet van rauwe voeding volgen. Een jongen vertelt dat hij voorheen 7 tot 9 uur sliep per nacht. Dat is nu op een raw food dieet nog maar 5 tot 6 uur. En Steve had er vroeger 9 nodig en is nu blij met 4 uur slaap per nacht. Shawn vertelt dat hij gedurende de eerste weken van het dieet, als hij aan het detoxen is, overdag meer rust neemt en evenveel slaapt gedurende de nacht. Maar zodra zijn lichaam gewend is aan het rauwe dieet, hij aanzienlijk minder slaap nodig heeft. Een andere raw foodie vertelt: “Voordat ik met Raw Food begon, zo’n tien jaar terug, sliep ik 8-9 uur per nacht. Dit had ik al jaren gedaan en ik was het klokje om moe. Sindsdien heb ik altijd  maar 4,5 à 5 uur geslapen per nacht. Ik heb ook nog steeds enorm veel energie als ik naar bed ga. Ik voel me altijd geweldig en gebaseerd op de 3 uur per dag die ik al 10 jaar cadeau krijg, heb ik al 10.950 uur gewonnen, wakkere, geweldige, productieve uren!”

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik, net als Shawn, meer rust nodig heb in de eerste week van dit dieet. Als ik aan het detoxen ben, voel ik me aanzienlijk vermoeider. Op een gekookt dieet slaap ik idealiter acht uur op een nacht, maar lijd ik in tijden van stress en spanning regelmatig aan slapeloosheid. Dan word ik tussen 3 en 4 uur ’s nachts wakker en kan ik niet meer slapen gedurende de rest van de nacht. Of ik nou een volle nacht slaap, of een gebroken nacht heb, op een dieet van gekookte voeding ben ik altijd vermoeider gedurende de dag en heb ik een veel lager energie level.

Als ik eenmaal door de fase van detox heen ben, ga ik me heel erg goed voelen. Omdat mijn wekker doordeweeks om even over zevenen gaat, ga ik altijd om 23.00 naar bed, zodat ik aan mijn acht uur slaap kan komen. Nu zit ik om half 12 vaak nog te werken en als ik dan eenmaal in bed lig, slaap ik maar vijf tot zes uur en word ik uitgerust en energiek wakker.

Victoria Boutenko, een geweldige vrouw die de bestseller ‘Groen voor het leven’ heeft geschreven over hoe groene smoothies jouw leven zeer ten positieve kunnen veranderen, vertelt het volgende over raw food en slapen: “Ik heb honderden mensen bijgestaan die een Raw Food dieet implementeerden in hun leven. Terwijl de meeste mensen vrijwel onmiddellijk minder gaan slapen op dit dieet, heb ik ook van veel mensen begrepen dat ze meer zijn gaan slapen, vooral in het begin. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat mensen die veel koffie dronken en dit gezonde dieet begonnen, meer rust nodig hadden dan voorheen. Dit komt omdat de regelmatige consumptie van koffie kan leiden tot een verstoord slaappatroon door de cafeïne. Deze mensen slapen minder uren, maar zijn wel veel vermoeider gedurende de dag. Door een Raw Food dieet komt er weer balans in hun slaap patroon.”

Een andere wereldberoemde pionier op het gebied van rauwe voeding is Dr. Doug Graham. Hoewel hij veel aanhangers heeft en zeer veel bruikbare en goede informatie geeft als leraar, is hij ook omstreden door zijn rigoureuze detox-manieren (bijvoorbeeld een water-fast van een maand, hetgeen soms ook wel eens bijna fout gaat). Hij vertelt dat er naast koffie ook andere substanties zijn die het slaappatroon van een mens enorm kunnen verstoren, zoals bijvoorbeeld exito-toxinen zoals MSG (ook wel mononatrium glutamaat, smaakversterker of E621 genoemd). Deze en andere slechte additieven verstoren onze fysiologie en slaap en als je begint met detoxen op bijvoorbeeld een dieet van rauwe voeding, kunnen we de eerste weken meer slapen. Simpelweg omdat ons lichaam dan slaap en noodzakelijke rust inhaalt en omdat het moet ontgiften van alles opgestapelde toxines.

Als je gaat beginnen met ontgiften en overgaat op een dieet van gezonde, levende, veganistische voeding, weet dan dat de mogelijkheid groot is dat je slaappatroon verandert. Wellicht heb je in het eerste stadium meer slaap nodig en kun je vervolgens toe met minder. Dit is afhankelijk van jouw individuele omstandigheden. Ik kan je in ieder geval garanderen dat je na de periode van ontgifting en aanpassing beschikking zult hebben tot meer energie dan daarvoor. Het is heerlijk om blij en fit je leven in te kunnen delen. In een vorig artikel heb ik ook geschreven over hoe de trillingsfrequentie van onze voeding van invloed is op ons lichaam, onze geest en ons levensgeluk. Eat healthy, be happy!

Ik wens je alvast een welterusten en voor morgen een stralend en fit ontwaken!

Liefs, Tanja

 

Bron: http://www.livingtreecommunity.com/store2/articles/faq_raw_food.asp

Photo credits: creative commons ‘That magic moment’ by Wonderlane (Flickr)


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.