Vandaag op dag 19 van mijn Yoga-Challenge zouden mijn kindjes na een afwezigheid van vijf dagen weer naar mij toekomen. Ik was van plan om yoga met mijn jongste twee (6,5 en 9 jaar) te gaan doen en toen ze thuis kwamen had ik mijn yoga mat nog liggen en was ik een leuke yoga-video voor kinderen aan het zoeken. Ik hoefde niet eens voor te stellen om yoga te doen aan de kinderen toen ze thuiskwamen. Mijn 9-jarige dochter zag de yogamat liggen en de yoga voor kinderen video’s op de openstaande laptop al staan. Ze sprong op de yogamat en begon meteen met dit filmpje (hierboven) en dit vond ze ook gelijk het leukste filmpje. Ze heeft hem zelf twee keer gedaan. Ze spreekt en verstaat goed Engels. Mocht jouw kind meer moeite hebben met Engels, omdat het bijvoorbeeld wat jonger is, kun je de video makkelijk zelf meedoen en vertalen.

 

yoga isis compleet res

 

Eerlijk is eerlijk, ik ben meer bezig geweest met om haar heen springen op tafels en banken, op de grond liggend om de perfecte foto te maken van haar in allerlei yoga houdingen, dan dat ik zelf heb meegedaan. Ik heb ervan genoten te zien hoe veel plezier mijn dochter had met de yoga en morgen wil ik haar (en mijn jongste zoontje) ook betrekken bij de yoga die ik zelf ga doen. Dit is toch gewoon het einde voor kinderen?

Wat hebben kinderen nou voor baat bij de beoefening van yoga? Na het lezen van een aantal websites zie ik dat yoga, net als meditatie, veel voordelen biedt voor kinderen:

 

Het vergroot de fysieke flexibiliteit

Yoga bevordert de fysieke kracht, omdat kinderen leren om al hun spieren te gebruiken op een nieuwe manier. Of een houding nu staand, zittend of liggend op de grond wordt gedaan, elke houding spreekt weer andere spiergroepen aan en helpen het kind om zich bewust te worden van het lichaam en hoe het zo efficiënt mogelijk kan functioneren.

 

Het verfijnt het evenwichtsgevoel en de coördinatie

Als kinderen hun evenwicht leren verbeteren, geeft dat hen een enorm gevoel van vervulling. Coördinatie is ook een bijkomend voordeel van yoga. Door de diverse yoga houdingen, van ingewikkeld tot kleine bewegingen met alleen de handen en vingers, wordt zoveel de kleine als grove motoriek van het kind verbeterd.

 

Het ontwikkelt focus en concentratie

Het beoefenen van yoga, stimuleert kinderen om hun geest leeg te maken en zich te focussen op de inspanning die ze leveren. Het resultaat van deze focus om een bepaalde houding te behalen of in evenwicht te blijven staan, doet heel veel voor de kinderen en hun schoolprestaties. Diverse wetenschappelijke studies wijzen uit dat kinderen die yoga beoefenen, zich veel beter kunnen concentreren op school en betere cijfers halen dan kinderen die niet aan yoga doen.

 

Het is uitstekend voor het zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfbewustzijn

Een belangrijke les die yoga kinderen leert is om door te zetten, geduldig te zijn en rustig toe te werken naar hun doelen. Als een kind leert om een yoga houding zich helemaal eigen te maken, geeft dat het kind een enorm zelfvertrouwen en gevoel van zelfwaardering. Yoga schenkt ook de middelen om diverse zaken te leren als: compassie, mindfulness, vrijgevigheid, focus, kracht en flexibiliteit.

 

Het versterkt de connectie tussen lichaam en geest

De wereld van nu beweegt zich voort met een enorme snelheid. Het kind van nu is onderhevig aan een ongelooflijke hoeveelheid informatie en druk van buitenaf. Ze kunnen zich gedwongen voelen te presteren en bij te blijven op elk niveau, zowel in het gezin, als op school als met leeftijdsgenootjes. Yoga helpt kinderen om een gezonde geest in een gezond lichaam te hebben, door  het trainen van het fysieke lichaam en het kalmeren van de geest.

Ik ben overtuigd en ren morgen gelijk naar de winkel voor een lading gezellig gekleurde yoga matjes om samen met mijn kinderen structureel aan yoga te doen. Ik heb inmiddels al veel inspiratie opgedaan op YouTube en het zou zo maar kunnen dat als de dag 30-yoga video die ik ga maken bevalt, ik ook een video voor kinderen maak 😉

Liefs, Tanja

p.s.:

We hebben overigens ook erg gelachen om onderstaande video. Weliswaar geregisseerd, was het toch erg leuk om te bekijken. Voor zowel mij als mijn kinderen. Bonus:

 

 

Bron: http://www.parents.com/fun/sports/exercise/the-benefits-of-yoga-for-kids/

 


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.