Net als gisteren heb ik vandaag hoofdpijn, wat opmerkelijk is, omdat ik bijna nooit hoofdpijn heb, mits ik wat verkeerds heb gegeten. Omdat ik twee dagen achter elkaar iets heb gesnoept van de aardappelsalade uit de winkel die in mijn koelkast was blijven staan na een feestje, vermoed ik dat dat de boosdoener is. En inderdaad; op de ingrediëntenlijst staat E621, de beruchte smaakversterker, MSG of in het Nederlands met een moeilijk woord: mononatriumglutamaat. Het is één van de meest kwaadaardige e-nummers die er is en staat bekend als een kankerverwekkend neurotoxine. Ooit hartstikke verboden in Europa, is het toch weer toegestaan, vanwege de grote druk die de lobbyisten van de voedingsindustrie wisten uit te oefenen op de overheid. Maar voor jou gewaarschuwd mens: vermijd deze ernstig ziekmakende toevoeging. Heb je veel hoofdpijn of migraine, schrap de smaakversterker uit je voeding en je zult niet meer of veel minder last hebben.

Affijn, lang verhaal kort; door de hoofdpijn, had ik geen zin in een video met de onvermijdelijke posities waarbij je veel met je hoofd omlaag moet, dus ik besloot zelf een yoga work-out te verzinnen.

Ik begon op de grond in een liggende houding, waarin ik heen en weer en op en neer heb gerold op mijn rug, om deze los te maken. Vervolgens heb ik rek en strek oefeningen gedaan met mijn benen, knieën en voeten.

Hierna ben ik in kleermakerszit gaan zitten en heb best een lange tijd gespendeerd aan het losmaken van mijn nek en schouders door het rollen van mijn nek en schouders. Ook heb ik mijn armen goed gebruikt in deze oefening, niet wetend of dit ook bij yoga hoort.

Vervolgens ben ik gaan staan en heb diverse staande houdingen gedaan, zoals verschillende warriors, strekkingen, de stoel houding en de godinnen houding. Deze zijn altijd best pittig, vermoeiend voor de been en bilspieren en mijn hartslag gaat ervan omhoog. Ik vind dat best fijn! Een beetje werken is helemaal niet verkeerd in mijn optiek. Waar ik 2,5 week geleden pijn had en begon te huilen van frustratie en moedeloosheid (“dit leer ik nooit”), zo kan ik nu rustig ademen naar de pijn en het ongemak en bij elke uitademing nog een stukje verder rekken of strekken. Dit is geen pijn meer, maar uitdaging om aanwezig te blijven in het nu, wat er ook is, prettig of onprettig.

Ik ben daarna wel acht minuten in de boomhouding blijven staan. Vier minuten aan elke kant. Er is iets aan deze positie, wat ik gisteren al benoemde, wat voor mij als startende yogi, ontzettend fijn is. Het gevoel van balans en ook de triomf over deze balans, ervaar ik als een geweldige overwinning op mezelf.

Vanuit de staande yoga, ben ik naar de child’s pose gegaan en heb deze afgewisseld met de downward dog, op en milde en rustige manier, bewust doorademend naar het ongemak van mijn hoofdpijn. Daarna vanuit child’s pose naar diverse op de buik liggende houdingen zoals de cobra en de plank.supta_baddha_konasana

Ten slotte ben ik op de grond gaan liggen in de lijkhouding (savasanah) om vervolgens over te gaan in de liggende goddess pose. Deze laatste positie help ik vast te houden met behulp van de elastieken band van mijn yogamatje. Ik had hier foto’s van gezien op Internet en dat bleek ideaal voor mij (zie foto hiernaast).

Dit was mijn yoga work-out van vandaag. Morgen ga ik weer aan de slag met een nieuwe video, die ik ga uitzoeken voor ons allemaal!

Liefs, Tanja

Photo credits cat: lisa cee (Lisa Campeau) (Flickr)


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.