Bourgondiër

Na bijna twee weken yoga zijn niet alleen mijn spieren sterker geworden, is de pijn in mijn spieren en gewrichten afgenomen, maar begin ik ook af te vallen. Ik ben niet te zwaar maar ik ben het afgelopen half jaar wel flink aangekomen. Met Limburgse en Duitse ouders en grootouders en met nog wat verre voorouders in Frankrijk, ben ik nogal bourgondisch aangelegd. Discipline houdt mij doorgaans slank, maar er zijn periodes in mijn leven dat ik de touwtjes flink laat vieren met alle gevolgen van dien. De discipline van gezond eten en bewegen zijn dan niet erg eenvoudig weer op te pakken. Ik houd simpelweg van te veel en te lekker en te vaak eten…

 

Eetlustremmer

En dan is er nu tijdens deze challenge het opeens wegvallen van mijn drang om de hele dag door te eten. Na een half bordje heb ik genoeg en ik denk dat ik de helft eet van wat ik normaal naar binnen werk. Zonder honger. Ik krijg voldoende binnen maar op de een of andere manier eet ik alleen als ik het nodig heb en dan nog eet ik precies wat ik nodig heb om vervolgens makkelijk de helft van mijn bord te laten staan. Ik begin zodoende af te vallen en vroeg mij af: komt dit misschien door de yoga? Ruim ik wellicht door yoga bepaalde blokkades op in mijn lichaam of zorgt de yoga ervoor dat mijn lichaam weer gaat functioneren zoals het moet? Het zou ook kunnen dat ik door yoga te beoefenen zo een ben met mijn lichaam dat ik beter kan luisteren naar wat het echt nodig heb. Ik weet het niet en besluit op onderzoek uit te gaan op Internet.

 

Luisteren naar je lichaam

De meeste websites melden dat yoga zorgt voor een beter lichaamsbewustzijn en dat je door yoga te beoefenen beter kunt luisteren naar je lichaam, zodat je weet wanneer je werkelijk honger hebt en je tevens kunt stoppen met eten als je vol zit. Omdat ik net een achtweekse Mindfulness cursus achter de kiezen heb met dagelijkse meditatie, weet ik dat het met mijn lichaamsbewustzijn wel goed zit. Het moet wat anders zijn, maar wat dan?

 

Onderzoek

Wetenschappers aan het Fred Hutchinson Cancer Research Centrum in Seattle hebben een aantal jaar terug de eetgewoonten onder de loep genomen van 300 leden van een fitness centrum  en wat bleek? De yoga enthousiastelingen hadden hun eetgewoonten veel beter onder controle dan de mensen die andere vormen van sport deden. De yogi’s hadden hierdoor een BMI (Body Mass Index) die gemiddeld 2,7 punten lager lag dan de rest. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat omdat yoga stress reducerend is, stress hormonen als Cortisol -die bekend staat om het triggeren van vreetbuien- minder snel vrijkomen in het lichaam. Mensen die gestressed zijn, zoeken hun heil vaak in koolhydraatrijke voeding, omdat deze voeding geluksstofjes als Serotonine (een neurontransmitter) produceert. De ontspannen yogi’s hebben minder stress, betere eetgewoonten en een lagere eetlust.

De uiteindelijke conclusie van het onderzoek was ook hier dat de verhoogde lichaamssensitiviteit ervoor zorgt dat mensen die yoga beoefenen beter weten wanneer ze honger hebben en wanneer ze genoeg hebben gegeten. Mindful eten is hierbij het toverwoord. In een latere challenge zal ik met mindful eten aan de slag gaan!

 

Misselijk

Door yoga blijf ik me toch altijd de rest van de dag een klein beetje misselijk of weeïg in de buik voelen. Ik vermoed dat dat momenteel bij mij de grootste eetlustremmende factor is, maar zeker weten doe ik dat niet.

 

Yoga houdingen die zorgen voor een verminderde eetlust

Ik ben diverse interessante artikelen tegen gekomen die het hebben over het doen van bepaalde yoga poses ter vermindering van de eetlust. Ik denk dat dit voor de gemiddelde westerling die redelijk veel suiker en brood eet en genoeg smaakversterker (eetlust bevorderend) binnen krijgt, geen overbodige luxe is. Ook het verhogen van lichaamsgewaarzijn en meer mindful eten kan zorgen voor het verliezen van het te veel aan kilo’s. Hieronder noem ik de yoga houdingen die je eetlust verminderen:

1. Warrior II,
2 . Side Angel pose,
3. Plank,
4. Downward-Facing Dog,
5. Cobra,
* Nogmaals 1 tot en met 5 herhalen,
6. Tree Pose,
7. Godess Pose

Via deze website worden deze asana’s (in het Engels) besproken en geïllustreerd met foto’s van de diverse houdingen.

Vandaag heb ik geen video gevolgd, maar de bovenstaande yoga poses vloeiend en afwisselend gedaan. De Goddess Pose kende ik alleen als staande positie en niet als liggende. Ik vind dit een heerlijke positie en wissel hem nu ook af bij het wakker worden na de savasana (lijkhouding). Morgen ga ik weer verder met MBSR yoga en ik denk dat ik wederom de MBSR 2 ga doen van gisteren. Ik wil vanwege de yoga-challenge eigenlijk het liefst zo veel mogelijk verschillende video’s doen. Dat is ook leuk voor de mensen die deze challenge volgen. Maar daarnaast wil ik ook naar mijn eigen lichaam luisteren en ik voel dat het goed is om deze set van Dr. Lynn Rossy gewoon vaker te doen.

Liefs, Tanja

 

Bronnen:

http://www.fredhutch.org/en/news/releases/2009/08/yoga.html

http://ihaveblog.com/how-yoga-can-appetite-control-and-weight-loss-7-best-yoga-poses/

 

 

 

 

 


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.