In het huidige technologie tijdperk, vind ik het nog niet eens zo eenvoudig om kinderen groot te brengen. En met mij vele andere ouders. We zien ons genoodzaakt om een balans te vinden tussen met de tijd meegaan (en zodoende je kinderen op te laten groeien met tablets, smartphones, social media, laptops en internet) en zorgen voor een leefomgeving waarin wij zelf zijn groot geworden (buiten spelen, lezen, tekenen, fantasie spelletjes spelen, ravotten met andere kinderen, hutten bouwen en ga zo maar door).

Hele rijen wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat we door de jaren heen minder geconcentreerd zijn geworden, sneller afgeleid, gestresster en dat we te kampen hebben met een enorme toename aan geestelijke en lichamelijke ziektes, zoals depressie, burnout, overspannenheid, angststoornissen, kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, etc. Voor kinderen idem dito. We eten en masse meer suiker, meer junkfood, meer chemicaliën zoals kunstmatige smaakversterkers, kleurstoffen, smaakstoffen, medicijnen in vlees, pesticiden op onze groenten en fruit en minder vers, normaal, janboerenfluitjes voedsel. We bewegen minder, kinderen helemaal en dat lijdt tot kinderen die massaal gediagnosticeerd worden met ineens oprukkende aandoeningen als adhd, pdd-nos en dergelijke.

Opvoeden lijkt, ondanks al onze goede bedoelingen als ouders (want we willen allemaal het beste voor ons kind en dat is niet fulltime beeldscherm en magnetron maaltijden natuurlijk, dat weet jij, dat weet ik) een lastige taak in deze huidige tijd. Gelukkig hebben wij als ouders naast ons gezonde verstand, nog andere tools voorhanden om onze kinderen als (zelf)bewuste, liefdevolle, stabiele en verantwoordelijke volwassen groot te brengen. Je kinderen leren lief te hebben, compassie te voelen voor mens en dier, bewust aanwezig zijn in het hier en nu, hun fantasie leren gebruiken en vreugde en vrolijkheid te ervaren met een positieve levensinstelling, vind ik persoonlijk het belangrijkst. En lol maken natuurlijk!

Sinds 2009 heb ik een aantal leuke zaken speciaal voor kinderen op mijn vorige website The Magic Factory staan. Allereerst een digitaal boekje waarin Iris, de schrijfster van Spiritualiteit met Kinderen, eigenaresse van voormalig Holistisch Kindercentrum , interessante tools aanreikt om bewust te leven met kinderen:  Spiritualiteit met kinderen. Ze behandelt naast de zaken die ik zelf opnoemde, thema’s als Aura en Chakra’s, mediteren met kinderen, het jaarwiel, runen, tarot, reiki, betekenis van kleuren en yoga voor kinderen.

In plaats van de kinderen even wat beeldschermtijd te gunnen als wij staan te jongleren met potten en pannen tijdens spitsuur, kunnen we de kids ook een alternatief bieden. Deze pagina van meesterverteller Jaap van Lelieveld is echt een geweldige bron van ongelooflijk veel moois. Hoorspelen, Sprookjes, Vertellingen voor jong en oud. Ik kan je garanderen dat je zelf (onder het koken) met veel plezier meeluistert als je kinderen rond de keukentafel ademloos luisteren naar de stem van deze fantastische verteller!

Maar ook het zelf lezen van allerhande verhalen, vertellingen en sprookjes kan via deze website Kinderverhalen. Ook als ouder kun je heerlijk met je kind(eren) gaan zitten en ze een van de talloze verhalen voorlezen die hier staan. Van kleuter tot tiener, voor elke leeftijdscategorie is er een verhaal.

De meest bezochte link naar mijn vorige website was de pagina over het inkleuren van mandala’s. Hier geef ik tientallen mandalakleurplaten voor jong en oud. Het inkleuren van mandala’s is heel rustgevend en prettig. Ik geef je graag ook hier deze link.

Al met al voldoende te doen, te luisteren en te lezen voor een regenachtige zondagmiddag of op een ander gestolen momentje gedurende de dag en de week.

Ik wens je veel plezier toe met je kind(eren), het opvoeden en met de links van hierboven!

Liefs, Tanja

 

Photo credits CCO Public Domain: Girl with flowers by The Pixelman (Pixabay), adapted by Tanja


Deel deze post met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.